2022-05-24 1356 瀏覽
唔知大家對泰國🇹🇭菜有咩印象?💜係香港食泰國菜,好多事都在小店🥢環境相對簡單同地道!💡之前有朋友介紹在太古廣場的Apinara📍環境好靚好舒服,價錢都合理,決定試下呢!❣️-好少在大商場內食泰國菜😍環境真係好闊落同靚😎😎好岩飯聚好舒服!!開頭仲擔心會價錢會不值,但食完覺得都幾有驚喜!💡💡-首先前菜方面我點了Prawn carpaccio泰式生蝦🦐🦐新鮮的生蝦絕對超滿足!😋😋而且份量好有驚喜,竟然有十隻! 超滿意又新鮮!😋😋配埋特製的醬汁真係好開胃✔️而且會食極都唔夠!😝-主食方面我點了Fish fillet rice noodles in Tom Yum Soup 冬蔭功魚片湯金邊粉!💯💯💯第一次試以魚片作主打😙呢個我真係大推! 因為魚片好滑又薄身🧡好順口好好食! 而且唔會膩呢🤤而且呢個冬蔭公湯底飲湯唔會好咸,有少少奶香,好香滑同順口,食完唔會覺得咸口感想對好豐富!🥣而且麵質好爽口,我大推鍾意的朋友必試!🌼-另一主食點了Phad Thai with prawns 泰式炒金邊粉🥰🥰經典好食! 我相信粉金邊粉都真係考牌之作!💡而這家的蝦好大隻同足料!🍽上碟都好精緻,賞心閱目💚而且份量都好足夠呀
唔知大家對泰國🇹🇭菜有咩印象?💜
係香港食泰國菜,好多事都在小店🥢
環境相對簡單同地道!💡
之前有朋友介紹在太古廣場的Apinara📍
環境好靚好舒服,價錢都合理,決定試下呢!❣️
好少在大商場內食泰國菜😍
環境真係好闊落同靚😎😎
好岩飯聚好舒服!!
開頭仲擔心會價錢會不值,但食完覺得都幾有驚喜!💡💡
新鮮的生蝦絕對超滿足!😋😋
而且份量好有驚喜,竟然有十隻! 超滿意又新鮮!😋😋
配埋特製的醬汁真係好開胃✔️
而且會食極都唔夠!😝
第一次試以魚片作主打😙
呢個我真係大推! 因為魚片好滑又薄身🧡
好順口好好食! 而且唔會膩呢🤤
而且呢個冬蔭公湯底飲湯唔會好咸,
有少少奶香,好香滑同順口,食完唔會覺得咸
口感想對好豐富!🥣
而且麵質好爽口,我大推鍾意的朋友必試!🌼
經典好食! 我相信粉金邊粉都真係考牌之作!💡
而這家的蝦好大隻同足料!🍽
上碟都好精緻,賞心閱目💚
而且份量都好足夠呀! 好驚喜🍝
有時會擔心這類餐廳的份量好少呢😁😁
所以絕對對得上價錢!🥳
加上環境好舒服,好岩同三五知己享用晚餐!👯‍♀️
不過建議大家最好book 位,會坐得更舒適呢!🫶🏻
2022-05-19
  • 泰式生蝦