2019-11-10 4834 瀏覽
朋友知我喜愛食大閘蟹,話帶我去一間位於中環的高級西餐廳食,我都感都出奇西餐都有大閘蟹?!去到是間好有情調的高級餐廳。點知去到見到餐牌真係有個大閘蟹套餐$498@人,這裡的廚師實在太有創意,也好有心機,知道大閘蟹季節,食材恰當,用他的創意設計出幾道驚喜菜色。晚餐開始先來個餐前包,有兩款味道,一款是鬆軟麵包再加上香草和芝士的薄餅,另一款是鬆軟麵包配上黑醋橄欖油,知道這店生蠔特別新鮮,於是先點半打法國生蠔,好creamy,夠鮮味,有啲還好大隻,夠肥美。叫了一個套餐,頭盤,係大閘蟹餅配子薑檸檬泡沫,配搭係前所未有,切開蟹餅內全是蟹肉,內裡也有蝦肉,外皮炸至脆口,再蘸了旁邊的子薑檸檬泡沫,更將蟹味昇華,旁邊還有名貴的魚子醬,令這道菜色味道層次感更豐富。套餐包了個龍蝦湯、朋友叫了個粟米濃湯;龍蝦湯味道濃郁, 還有蝦肉, 爽口彈牙; 粟米湯好滑,鮮甜粟米攪拌而成,清甜。套餐主菜係大閘蟹意大利飯,賣相超靚,有裝飾食用花,面層鋪滿蟹皇蟹肉,用料十足,抱住好奇心,究竟內裡有咩乾坤,一啖吃下,內有子薑配上意大利飯原來沒有辣的感覺,反而甜甜地,而且夾帶蟹膏,蟹皇味重,連埋三文魚籽,和加埋望落以為大粒魚子醬的原

大閘蟹餅配子薑檸檬泡沫

套餐包了個龍蝦湯、朋友叫了個粟米濃湯;
龍蝦湯味道濃郁, 還有蝦肉, 爽口彈牙;

粟米湯好滑,鮮甜粟米攪拌而成,清甜。

套餐主菜係大閘蟹意大利飯,賣相超靚,有裝飾食用花,面層鋪滿蟹皇蟹肉,用料十足,抱住好奇心,究竟內裡有咩乾坤,一啖吃下,內有子薑配上意大利飯原來沒有辣的感覺,反而甜甜地,而且夾帶蟹膏,蟹皇味重,連埋三文魚籽,和加埋望落以為大粒魚子醬的原來是黑醋汁,好神奇,好似食份子料理咁,黑醋汁珠,夠曬驚喜,還有同大閘蟹好夾的紫蘇葉味,非常滿足。
大閘蟹意大利飯

另外朋友叫了Dutch Ossobucco$328,米蘭式燴牛膝配藏紅花燴飯,牛膝燴到好淋,醬汁非常入味,飯面還有Saffron cheese,是一道有心機的菜色,
Dutch Ossobucco

壓袖是薑汁法式焦糖燉蛋,味道好夾,面放了一塊甜子薑,脆脆的焦糖加滑嫩薑味的燉蛋,感覺新鮮。

飲品叫了Cappaccino和英式茶。
2019-10-16
大閘蟹意大利飯