餐廳: Tokio Joe
資訊:

2017-08-04 3999 瀏覽
香港人一聽到蘭桂坊就是諗起夜蒲,但我就一定會諗起美食。係蘭桂坊有好多出名既日本餐廳,間間都有驚喜,比預料較出色。今日黎到朋友之前工作的日本餐廳Tokio Joe。室內位置較為寬敞,每張枱分隔得比較遠,而且就算晚餐時段都唔多人,可以好舒服甘一邊食飯傾計。而且餐具都好有日本特色,就好似置身係日本。必食蟹籽沙律,爆多既蟹籽,漲卜卜好有口感,沙律醬唔會過多,每條青瓜絲配上夠凍既沙律醬,口感好豐富,又脆又爽口。Tuna Salad(House Salad)  由於我對於吞拿魚,Toro等一切都不太感興趣,所以一見到已經攪拌均勻既沙律帶點抗拒。不得一讚份量同價錢成正比,一件都大概5-6啖。唔會有魚腥味,混左少少青蔥,小朋友應該會好喜歡,當到最後一口既時間配埋生菜一齊食真係幾特別。自選壽司。UNI海膽,EBI海老,AMAEBI甘海老,TAMAKO玉子,SPICY SCALLOP。溫馨提示,呢度既壽司全部都係一口份量,而且價錢都比較高,所以唔好希望叫壽司食飽呀。但可以唔同款都試下,因為呢度用料新鮮,海膽,生蝦都好鮮甜。玉子好鬆軟。飯既溫度,鬆實都控制得好好,完全物有所值。平時食開既赤貝可能係比較細隻,
蟹籽青瓜沙律

吞拿魚沙律
自選壽司

赤貝壽司

平時食開既赤貝可能係比較細隻,比較啞色,但眼見呢隻又大又鮮色既赤貝,十分新鮮彈牙,而且刀功好好。完全想encore多幾round。
野菜串燒
燒野菜,冬菇燒得略為乾身,無哂水分,比較失望。蘆筍比較好,未算乾身,都算可以。粟米得一塊我無試到,但朋友話都算甜。

另外我地重點左份牛油果軟殻蟹卷,但都無咩特別,所以無影到。甜品方面有生果同抺茶紅豆雪糕,好食到完全唔記得左影相。
如果下次有機會再光顧,我比較想試下佢地既原隻龍蝦湯烏冬。
2017-05-02
自選壽司