2023-07-27 108 瀏覽
🍽️ 蘭苑燒臘餐廳 📍旺角鴉蘭街5號地下A號舖-今日工作關係要喺太子食Lunch,同事介紹一間由細食到大,充滿人情味嘅小店🥰🥰估唔到茶餐廳都可以咁有驚喜!💫燒肉叉燒瀨粉($45)其實我好鍾意食燒肉😳😳😳呢個燒肉外皮超脆,脂肪同瘦肉層層相間,入口唔油膩,食到鹹香又食到油香😍😍叉燒都好有驚喜!蜜汁香濃,油脂入口即溶,軟滑有肉汁,又有燶邊增添口感👍🏻👍🏻難怪同事推薦必食燒肉叉燒❤️❤️💫雞雜飯( $60 )第一次食雞雜飯🤣🤣原來有好多材料,包括雞腸、雞腎、雞肝🤩🤩正當我疑惑緊點解會有咁多雞雜,同事話因為呢間餐廳用既都係新鮮雞,所以每日都會有新鮮雞雜😚😚老細仲好熱心介紹佢哋嘅自家製辣椒醬,用咗好多香料製作🤩🤩點落雞雜超惹味超推薦👍🏻💫例湯-昆布海草大生地玉竹煲豬踭($15)同事話一定要飲呢個例湯!果然冇介紹錯😍😍個湯好清,面頭完全冇浮油,仲有唔少湯渣,煲到軟琳琳入曬味👍🏻👍🏻👍🏻非常清熱,配搭燒肉、叉燒等等燒味就啱啱好💫凍奶茶( $20 )奶味香濃但唔會搶左茶味,茶底有微微回甘既感覺👍🏻👍🏻係好本地嘅港式奶茶味道🤩🤩🤩-🌟餐廳既人情味係一入門口就感覺到😳😳老細會同食客傾計,甚至記得食客既飲食習慣;而
🍽️ 蘭苑燒臘餐廳
📍旺角鴉蘭街5號地下A號舖

💫燒肉叉燒瀨粉($45)

💫雞雜飯( $60 )

💫例湯-昆布海草大生地玉竹煲豬踭($15)

💫凍奶茶( $20 )

🌟餐廳既人情味係一入門口就感覺到😳😳老細會同食客傾計,甚至記得食客既飲食習慣;而食客都好熟悉環境,見到老細忙會自己搬櫈搵位❤️❤️
🌟老細見我哋後生女黎食飯,都好Nice咁招呼我哋,傾落先知原來餐廳已經有39年歷史,做街坊生意,附近唔少店舖都會喺Lunch hour 黎食飯,所以同附近嘅店舖都好相熟🤭🤭見到絕大多數食客都係上左年紀既叔叔伯伯,成件事令人有種莫名嘅感動🥲
🌟另外要大讚既係餐廳除咗食物質素高之外,出餐仲超快🤣🤣🤣我哋一叫完野食,3分鐘內就黎齊曬🤣🤣啱曬要食快飯既大家

推薦指數:5/5
抵食指數:5/5

#foodloverin852 #852 #foodie #hongkong #PrinceEdward #太子 #太子好去處 #太子美食 #太子美食地圖 #太子必食 #太子燒臘 #平靚正 #蘭苑燒臘餐廳