CARBON 📍中環砵甸乍街45號The Steps ‧ H Code26樓━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━聽講呢間餐廳嘅牛同雞都有特色 所以就book咗中午去食 但係發覺牛買曬 所以嗌咗雞 但係過一陣waiter又話雞買曬 老實講有少少想走 不過最後都係嗌咗魚🥲四樣main揀 一半冇曬 不禁令人懷疑餐廳嘅誠意🤔━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🌮 Smoked Salmon Rillette ▶︎ 一小罐三文魚醬 面頭有啲三文魚籽 另外配有薯片同酸青瓜 ▶︎ 三文魚醬冰冰地 鹹度適中 以為會比較漏不過反而幾清爽 醬係鮮味較重 食得到三文魚碎😲▶︎ 薯片幾酥脆但有啲太油膩 如果齋食會覺得成啖油咁 酸青瓜就正常發揮 可以解膩👌🏻好味指數:●●●◐◯━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🐟 Catch of the Day▶︎ 個日係三文魚 好大舊煎過嘅三文魚 配上茄子同石榴粒 另外有特製醬料 仲有下面的醬辣辣的 酸酸的 挺清新 ▶︎ 三文魚肉質緊實 汁水足且唔腥 另外皮超級之脆同香口 好加分🙌🏻▶︎ 配嘅醬似係sour cream 不過
CARBON
四樣main揀 一半冇曬 不禁令人懷疑餐廳嘅誠意🤔
🌮 Smoked Salmon Rillette
好味指數:●●●◐◯
Smoked Salmon Rillette

🐟 Catch of the Day
▶︎ 配嘅醬似係sour cream 不過帶有少少辣味 所以真係幾解膩👍🏻
▶︎ 不過茄子皮係硬到食唔到嘅 另外有啲連茄肉都比較硬 加上佢味道唔重所以會覺得比較油膩😕
好味指數:●●●●◐
Catch of the Day

🍟 Black Truffle Fries
▶︎ 幼薯條 上面有撒少少黑松露 另外配有松露醬
▶︎ 薯條炸得唔錯 脆身香口 上面灑嗰啲松露碎可以提香
▶︎ 配嘅松露醬都係幾清新嘅style 唔會話好漏 不過略嫌松露味不夠濃
好味指數:●●●●◯
Black Truffle Fries

🥯 Apple Cinnamon Bun
▶︎ 肉桂卷配上酒味雪糕 底部就有蘋果醬同蘋果顆粒 分量都唔細 一個人食曬會超飽🙊
▶︎ 肉桂卷係溫熱嘅 口感上比較黏軟同實 肉桂味唔算出 反而蘋果味會大過肉桂味 對肉桂無感嘅我可以接受🙌🏻
▶︎ 上面嘅酒味雪糕就做到冰火二重天嘅口感 亦可成功解膩 淡淡嘅酒香係點睛😲
好味指數:●●●●◐
Apple Cinnamon Bun

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
到訪日期: 10月尾 (午餐)
快樂指數😋: ⑧⑥/①⓪⓪
性價比: 🌕🌕🌕🌑🌑