2019-06-21 94 瀏覽
老實講,你話我個嘴越食越刁嘅話,我一定唔否認。今日試到一間無論前菜,主菜,甜品定飲品得好正嘅cafe真係好難得,所以一定要介紹畀大家!!Greyhound~其實周圍都好多分店,見就見得多,但今次先係第一次嘗試。將軍澳分店最特別係有個半露天嘅位置,比較光猛,而且d聲唔會焗住曬喺室內,即使怕嘈怕侷促嘅朋友都唔怕。炎炎夏日梗係要整返杯凍飲先舒暢~想清新Refresh一下,所以就揀咗fruity shaky yoghurt。由橙,香蕉,菠蘿,蘋果和乳酪新鮮打成。蘋果味非常突出,清新得來又好香甜。依個〈秘制辣肉醬手包粉卷〉絕對係必須,一定要食的推介!!秘製辣肉醬唔會話好辣好搶,但係就非常惹味,本身淨係試呢個醬已經停唔到口。但Q彈幼滑嘅粉皮先係整個手包粉卷既靈魂嘅所在!!加埋超新鮮爽脆,味道清甜嘅生菜同埋秘製嘅芫荽醬一起吃,絕對不止五星的評分。呢個〈啖啖蟹肉黃咖喱飯〉絕對冇改錯名,因為真係啖啖蟹肉,絕無誇張。除咗大家見到面頭嗰幾大梳白色的蟹肉外,其實整個黃咖喱醬入面都混有超足料的鮮甜蟹肉。而且整個飯分量超多,索價$198絕不過分。每口飽滿的白飯都伴隨滿滿的黃咖喱蟹肉,你能忍這種誘惑嗎??還有泰國特

fruity shaky yoghurt

炎炎夏日梗係要整返杯凍飲先舒暢~

秘制辣肉醬手包粉卷

依個〈秘制辣肉醬手包粉卷〉絕對係必須,一定要食的推介!!

啖啖蟹肉黃咖喱飯

每口飽滿的白飯都伴隨滿滿的黃咖喱蟹肉,你能忍這種誘惑嗎??

還有泰國特色的鹹菜湯附送,吃完整個飯後稍稍解一下油膩就最正。

芒果糯米飯

今天和友人的胃口都很好,所以還點了泰國最出名的甜品~芒果糯米飯。

這絕對是我近期在香港吃過最好吃的冠軍,芒果厚肉又清甜,無根又juicy。
香甜的糯米飯煮得綿綿糯糯後淋上微鹹的椰汁,鹹甜之間互相輝映。
整個甜品除了〈好正〉之外,我沒有其他更好的形容詞了。

除了芒果糯米飯外,店鋪還有很多不同口味的千層蛋糕。聽同行友人說這些蛋糕也很好吃的,所以也買了外帶千層蛋糕回家給老婆吃。
fruity shaky yoghurt
秘制辣肉醬手包粉卷