2019-05-01 2841 瀏覽
同友人嚟開依間餐廳食飯,因為這裏夠就腳,坐得又舒服。最緊要有我地最鐘意食嘅泰菜。但係今日發現除咗平日個menu ,仲多咗個泰。潮menu ,裏面有8款世華餐廳最人氣招牌菜式,細看之下原來世華餐廳是泰國一間老字號嘅餐廳。今次就係將潮州菜元素及飲食文化注入泰國菜式中。好特別。今次同友人就從8款招牌菜式揀了兩款。另外叫咗個米紙卷。其中一款是泰式炸蝦腐皮卷 餐廳用了手打鮮蝦膠配海蝦肉,卷入鮮腐皮,啖啖都係鮮蝦肉,好彈牙,無腥味。腐皮做得好薄,好脆口,裏面包住好充足嘅蝦肉,外脆內軟,感覺好充實,世華特色鮮蝦炒金邊粉 這個好特別雖然望落似泰式金邊粉,但這個並非酸酸甜甜,而是酸中帶點辣,好驚喜。蝦好大隻又新鮮,肉質好彈牙。仲有加上芽菜,葱等的配料。令到這個金邊粉好香口,好好味。軟殼蟹芒果米紙卷 有8 件,每件都脹卜卜,真材實料。每件都充滿了甜甜嘅芒果肉和香脆嘅軟殼蟹,好新鮮。配合埋酸甜醬汁,好醒胃。今次試咗2款世華嘅招牌菜都令我有驚喜,下次要試埋其他菜式
同友人嚟開依間餐廳食飯,因為這裏夠就腳,坐得又舒服。

今次同友人就從8款招牌菜式揀了兩款。另外叫咗個米紙卷。

其中一款是泰式炸蝦腐皮卷
泰式炸蝦腐皮卷