2019-08-08 68 瀏覽
最近真的好忙好忙,忙完過後當然要對自己好啲,所以約朋友食飯吹下水。我倆都愛食日本料理,見天后開了新的拉麵店,所以就試下啦!一進店內就覺得自己去了日本的拉麵店,店內裝潢花了不少心機,有一幅長長的金鶴畫,配上柔和的音樂,都幾有feel。筷子好可愛,兩頭都尖尖的!一看餐牌就見到其間限定的「北海道極濃海老拉麵」,聽說每日限定十碗呢!所以立即點了。蝦湯真的名副其實極濃,除了一隻大海老,仲有好多小櫻花蝦仔,啖啖蝦味,encore指數好高!不過如果可以多一隻蝦就好啦另外點了極濃雞白湯拉麵🍜。第一次食雞湯拉麵,真的眼前一亮!看落好豪華,有兩片慢煮雞、一片叉燒、半個溏心蛋、一絲絲牛蒡配上極濃雞湯,幾吸引!雞湯好濃,啖啖骨膠原,哈哈!愛美人士推薦!慢煮雞亦是第一次食,好滑、好嫩,食完兩塊仲想食。下次可以點四片都是慢煮雞。拉麵加牛蒡都是第一次,牛蒡好脆,仲好長添。雖然放在麵中會慢慢林了,但味道都唔錯。建議盡快食完牛蒡。餐廳另一推介是活燒鰻魚飯,見到好想食,但第一次食這間店,所以先試拉麵,下次試吧!仲有一張做會員單張,可以即換溏心蛋。不過今日中午已食了兩隻蛋,所以下次先換。

筷子好可愛,兩頭都尖尖的!

北海道極濃海老拉麵

極濃雞白湯拉麵