2023-02-13 1836 瀏覽
都市人要減除壓力,有好多方法,有啲人就大飲大食、去旅行、去行山、打波做運動,亦有啲人飲杯咖啡、嘆杯茶,都喺好舒緩壓力嘅方法。今日嚟到海運大廈嘅「Tea Moment」茶飲店享受一下悠閒時光,飲返好個靚心情。 依家時下開咗好多茶飲店,不過大部分都喺比較台式,亦都只喺主打外帶,可以堂食嘅比較少,但呢度就好唔同,先講講環境,有種好文青風嘅感覺,又似間咖啡小店,裝修非常雅緻。 其實初時唔知道佢賣咩茶,以為都喺台式,但近門口嘅展示櫃,細看之下,原來喺中式茶嘅變奏。店員介紹佢哋喺同本地茶葉老字號「福茗堂茶莊」攜手合作,更研發咗全球第一部人工智能泡茶機,將傳統泡茶技藝跟現代科技融合,令各種茶葉有更大發揮,怪唔之得裡面有幾座大大嚿嘅儀器啦!店家嘅宗旨,正如店名嘅中文譯名「活在茶下」,希望客人透過一杯茶,飲返好心情,當然,放慢步伐,坐低慢慢細嚐。 晌展示櫃上,擺放咗店家所賣嘅6種茶葉,包括綠茶、白茶、烏龍茶、紅茶、黑茶 及花茶,每一種茶葉都有詳細介紹其特性、色香味同埋讓人飲出咩心情,非常有意思,而且,每種茶佢都有一支霧化器,可以撳嚟聞一聞吓啲茶香,非常得意。 每一種茶葉旁邊,都有一種該茶葉所代表嘅顏色,
。
,又似間咖啡小店,裝修非常雅緻。
。
每一種茶葉旁邊,都有一種該茶葉所代表嘅顏色,用嚟做咩呢?原來喺俾啲客人表達佢哋想有啲咩心情,就放喺櫃檯上嘅收集板,睇見咁多黃色嘅葉,原來好多人都喺希望悠閒抖一抖。
此外,下邊仲有好多跟茶飲相關嘅物品作零售,例如有「福茗堂」嘅普洱茶餅、一套特色嘅茶杯、茶壺、保溫杯、茶包禮盒……等等。
雖然 6種茶葉作基調,查實茶飲款式有好多,以分類計,有啲茗茶、調飲、燕麥奶調茶、經典茗茶、手泡檸茶;以配合各種茶飲,亦有多款美食,例如特色雞蛋仔、健康料理、軟雪糕、鬆餅、茶曲奇……等等,好多更以茶作為元素,真喺唔止飲茶咁簡單
。
仲有就喺店家特意將各種茶葉嘅一凍一熱飲品,配上食物作為一個推介建議,當然,客人唔一定咁配,不過試下又無妨
普洱燕麥奶 $45

平時響茶記飲奶茶就飲得多,普洱茶配燕麥奶肯定喺人生第一次,估唔到又夾得到喎,雖然唔似飲奶茶嘅感覺,但喺,普洱燕麥奶確喺幾香,加咗一小片八角,更滲出微微八角香,真有意思。個人覺得,奶泡打得厚身多一點,口感可能更好。
普洱燕麥奶
香茅茉莉 $48

呢款香茅茉莉,以香茅、蕃茜、青檸、茉莉花茶混合,只有凍飲。因為加咗香茅、蕃茜、青檸,所以入口非常清爽,但又唔會覺得好古怪,幾種味道加埋一齊,又意外地襯,真喺茶飲嘅創意可以無限大。
香茅茉莉
鐵觀音鬆餅 $35、大紅袍茶曲奇 $38

烘焙套餐喺購買任何茶飲,加$25就可配原味雞蛋仔、鬆餅或茶曲奇,而鬆餅另加$15可配上奶油及果醬。鬆餅嘅茶味好突出,口感實在,但唔會太乾,伴上嘅奶油好香滑,果醬亦都好特別,應該喺桃味果醬,但更加入一啲果皮肉;茶曲奇好大件,入口鬆化,同樣茶味香濃,配茶飲真喺幾得意。
宣威火腿芝士雞蛋仔 $68

呢款雞蛋仔每日限量,既然有供應,就唔好錯過試一試,餐牌標明喺用上雲南宣威火腿、頂級蘭王蛋,自然有所期待。當然賣六十幾蚊一份雞蛋仔唔可以講平,不過晌度喺一種環境嘅享受,況且,雞蛋仔烘得脆口,蛋心綿密,唔會得陣風,而且好有蛋香,配以火腿、芝士,鹹鹹香香,實在唔錯。
宣威火腿芝士雞蛋仔
宣威火腿芝士雞蛋仔
題外話,應該新張關係,有個「買一送一」優惠,但就要做番少少步驟,不外乎晌店家嘅IG / FB讚好、追蹤,又公開分享啲飲食物照咁啦,而呢個着數去到2月24日,好短咋,真要把握機會!
今次嘅茶飲嘅體驗喺幾特別,悠悠閒閒咁,飲返出一份輕鬆心情!