2021-12-15 711 瀏覽
西灣河呢啲舊區連地鐵站都仲爭取緊,自然保留左唔少既傳統又驚世嘅冰室🤣今次黎到呢間超過50年歷史,馳名沙翁同蝦多士嘅百利冰室,嘆嘆佢地香港特色嘅特餐先!🍜特餐 $➌➑ 呢個特餐有牛油餐包,火腿奄列,餐肉通粉。睇落普通到無得再普通,但食落口可以用驚為天人黎形容。特別要講佢個餐肉通粉,用左金寶忌廉湯去煮個湯底,超濃啖啖精華。每粒通粉掛哂湯入哂味,完全意想不到。火腿奄列夾落餐包食係我慣性做法,餐包略嫌無烘番熱但都幾鬆軟。至於餐室嘅奶茶都係信心保證,呢度嘅奶茶都幾濃茶香,叫左少甜但感覺都仲係正常甜度,唔飲太甜嘅就記住要少甜或者走甜啦😉🥠沙翁 $➊⓿每日限售100個。晏少少黎到都隨時賣哂!呢啲傳統食物真係賣少見少,襯仲有得食要食多啲啦。沙翁脹卜卜外面沾有沙糖,切開內裏大部分空間係空氣。外皮仲好硬身同脆口,入面鬆軟又唔會有油膩感覺,而且只係賣10蚊一舊,點都要嗌番件試下啦。下次黎再試埋佢另一樣馳名嘅即炸蝦多士先!📍百利冰室 西灣河筲箕灣道216號地下

🍜特餐 $➌➑

🥠沙翁 $➊⓿

下次黎再試埋佢另一樣馳名嘅即炸蝦多士先!

📍百利冰室
西灣河筲箕灣道216號地下
$50 (早餐)