2017-08-06 3235 瀏覽
本人好喜歡食海南雞飯,但香港真正好食的新加坡海南雞飯不多,今天是特意來試全城數一數二貴既海南雞飯是日下午接近2時都相當full house 環境以一間5星酒店來說有點強差人意,枱與枱之間既距離都好密另外感覺上這兒trainee 比較多,看到落單時也要找senior 或送菜送錯枱既情況。落單後先有麵包籃,熱辣辣相當討好,有紫菜面的小圓軟包比法包好食。從落單到海南雞飯上枱等了約20分鍾,應該是即叫即整吧。先喝一口冬瓜粒雞湯,相當濃雞味,感覺似食雞燉翅時的金華火腿雞湯味。個人口味覺得食海南雞飯飲清雞湯會襯點,所以沒有再飲這濃雞湯。再食一啖雞飯,值得一讚係佢相當相當熱!熱到微微冒煙!雞飯是正宗雞油飯不是雞汁或雞湯飯,因為佢夠熱,所以也不覺得太油膩,飯感覺是絲苗米混入珍珠米,口感不錯! 雞肉,相當的滑!連最厚身位置既雞胸肉都相當滑! 雞真的煮到剛剛好,不會有血水但又不會過熟變鞋!真係要一讚佢既功夫!雞皮算薄,而且底下無多餘既肥膏。因為是新加坡式而不是泰式,所以雞本身就是白切雞沒有太多味,靠的是3種醬汁。我最喜歡左面的有少少甜辣又好香薑味的黃色醬! 中間的甜豉油都好好食,右面既䓤蓉就是平時一般的味

是日下午接近2時都相當full house

環境以一間5星酒店來說有點強差人意,枱與枱之間既距離都好密

麵包籃

海南雞飯

從落單到海南雞飯上枱等了約20分鍾,應該是即叫即整吧。

連咁厚既雞胸都好滑

雞皮算薄,而且底下無多餘既肥膏。

因為是新加坡式而不是泰式,所以雞本身就是白切雞沒有太多味,靠的是3種醬汁。我最喜歡左面的有少少甜辣又好香薑味的黃色醬! 中間的甜豉油都好好食,右面既䓤蓉就是平時一般的味道。

以味道來說,這兒的海南雞飯是好食的。

但$285, 另加一, $三百幾一個海南雞飯,性價比就好低。佢係好食,不過美心MX的海南雞其實都有佢8成水準,值唔值得多比呢個差價去追永那20%就見人見至。

海南雞飯
連咁厚既雞胸都好滑