10月食完令人失望O既LUNCH 之後, 話過會俾多次機會食一次晚餐, 所以我哋原班人馬再出動去HOMELAND 食晚餐。為免好似上次咁去到冇我哋想叫O既野食, 我哋今次去之前打咗電話問有冇燒雞, 豬手同手工意粉。店員話原來惹味啤酒釀全雞要一日前預訂, 即日冇得留, 因為要留返D QUOTA 俾WALKIN 客, 要到時睇下仲有冇。提提你: 如果你哋想食惹味啤酒釀全雞, 記得提早預訂啦! 準時7 點到就可以入座, 晚上色彩繽紛O既門面, 令HOMELAND 變得特別顯眼! 呢個角落係我特別鍾意O既。去到點咗菜, 好彩有惹味啤酒釀全雞, 開心除咗食物, 手工啤都係重點呀! 好多款啤酒, 我哋揀咗好耐先揀到啱心水點知落單時店員話有D 冇貨! OMG!!! 老公叫咗幾款先叫到有STOCK! 我哋就係叫咗以下幾款, 特別想提麥子葡萄柚個味有D 奇怪, 如果你哋真係好鍾意葡萄柚可以一試, 不然, 都係試其他吧! 冬蔭公海蝦濶條麵 - 阿妹係冬蔭公麵O既FANS, 上次已經想試, 所以呢個ITEM 係必點!先講講, 呢個係手工濶條麵, 質感係偏實, 唔係硬, 係實! 我鍾意! 個冬蔭公汁偏辣, 但

提提你: 如果你哋想食惹味啤酒釀全雞, 記得提早預訂啦!

呢個角落係我特別鍾意O既。

去到點咗菜, 好彩有惹味啤酒釀全雞, 開心

除咗食物, 手工啤都係重點呀!
好多款啤酒, 我哋揀咗好耐先揀到啱心水
點知落單時店員話有D 冇貨! OMG!!!

老公叫咗幾款先叫到有STOCK!

先講講, 呢個係手工濶條麵, 質感係偏實, 唔係硬, 係實! 我鍾意! 個冬蔭公汁偏辣, 但係好味! 加埋青檸汁混和返, 好味!

冬蔭公海蝦濶條麵

惹味啤酒釀全雞 - 呢個係大角咀分店限定, 我哋一坐低就即刻ORDER 呢個先, 好彩有咋! 如果今次嚟食唔到的話, 我哋可能又要去食多次啦!

全雞木盤上, 雞底放咗隻碟, 上面有蔬菜同剩住雞汁。要我哋自行拆開, 係呢HEA 多於得意O既! 因為本身枱面唔大, 好唔就手, 而且隻雞好熱, MIT 落黎O既肉冇另一隻碟放, 咁唯有放上木盤, 但又唔係好夠位!

幾經辛苦, 過咗3、4個字先拆晒D 肉。
好啦! 搞咗咁耐, 要食啦! 不過雞肉唔係想像中咁嫩滑, 亦唔係好食得出點樣係啤酒釀, 因為冇酒味。有少許失望啦!

惹味啤酒釀全雞

爆炸楓糖三文魚柳配薰衣草忌廉汁 — 根據食店社交平台上O既描述: 魚柳表面塗上一層楓糖烤焗至焦香 再 加上爆炸糖,增加刺激的口感
不過我哋食果時係覺得皮好脆, 但又感覺唔到爆炸糖。魚柳同薯蓉都滑, 入味! 整體嚟講係可以一試又可以不試。

爆炸楓糖三文魚柳配薰衣草忌廉汁

秘製伊比利亞火腿卡邦尼意粉 - 好好食! 我本身唔鍾意食卡邦尼, 因為唔鍾意好膩, 但係呢個意粉一D 唔膩,  配上我最鍾意O既火腿同手工意粉好好食!

秘製伊比利亞火腿卡邦尼意粉

香烤乳豬配西班牙黑酒燒汁 - 另一個大角咀分店限定, 好好食呀! 皮脆肉淋, 好好食! 必點!
香烤乳豬配西班牙黑酒燒汁

整體嚟講, 今次係食得開心O既! 我哋都感到好奇怪點解LUNCH 同DINNER O既質素可以差咁遠!
DINNER 絕對值得去食呀!
2020-11-01
冬蔭公海蝦濶條麵