2018-12-10
早排約朋友番大陸食酸菜魚但約極都約唔到,甘諗住係香港食。我發現係香港係好難揾到川菜😂隋意係上網搵下川菜見到好多人推薦呢間,所以果日就約左朋友一齊試下。一入到去感覺好唔係果D川菜好華麗的裝修,但見到已經勁多人,全場差唔多爆。佢係按人頭收費,根據人頭計番價錢,每人$340 可以選2個涼菜,3個熱菜,熱茶任飲! 涼菜都好多選擇,我地三心兩意,最後選左差唔多每桌都食既招牌四川涼麵。好快上桌,有人會幫人撈,佢地四姐醬好正,有XO醬同辣椒醬的結合,涼麵好爽口彈牙,味道極佳!!! 但D醬可以唔使甘重手,好大方甘比左大半電舖面。如果加D青瓜絲應該更加正!另外我地見到好多人食口水雞,但我朋友唔想食雞甘就食蒜泥白肉,有一半肥一半瘦,蒜泥唔會太重口味,辣就唔辣,應該都有7/8件,因為兩個人食,份量已經好多。熱菜我地挑戰人生的頂點,點左酸辣魚,水煮牛同萵荀炒肉絲,佢最後又桌送左一個炒油麥菜。肚滿腸肥甘食飽飽。酸菜魚同大陸既味精版比實在係有D唔同,呢間食既係好香港的味道,因為唔想食甘多辣,所以叫左酸菜魚。魚好滑,條魚都冇細骨,個盤雖然唔係好大但個底個深。我覺得真係有成條魚0.0 食極都食唔完。個窩入面有好多芽菜
魚好滑,條魚都冇細骨,個盤雖然唔係好大但個底個深。我覺得真係有成條魚0.0 食極都食唔完。個窩入面有好多芽菜同粉,好入味,酸菜好入味! 因為怕食唔曬就冇再叫白飯,如果唔係真係超正。
水煮牛係用新鮮既牛,唔會完全無牛味,又入味,一酸一辣,絕配,牛既份量都好多,食極都未食完~ 今次呢盤有粗既薯粉,比起麵條紅薯粉更加好味同入味!!
個炒萵荀以往食係一片片,呢到用一條條炒,味道好似更加入味。
最後突然驚喜,附送一盤炒油麥菜~好好味!滿足的一餐!