話說經常要做跑腿嘅我,今次又幫老闆嘅老闆買餅🙈,算是新技能unlocked嘅一種吧。佢哋睇完電視訪問,就話想試試芋頭酥,叫我每樣買啲試下,睇下邊款啱做散水餅。而我亦都每樣買咗啲返屋企,畀屋企人試下😊。首先係一盒四隻味道嘅芋頭酥,盒裝造型超精美,四款口味所以有四隻顏色。💖 粉紅色:話梅芋頭餡 ($17)💜 紫色:原味餡($17)💛 黃色:蛋黃芋頭餡 ($20)💚 綠色:麻薯芋頭餡 ($20)我同屋企人一致認為原味係最好食、最香!其他口味都OK,但酥餅入面嘅芋頭餡反而會因此溝淡咗,最好食係個餡本身嘛。不過好彩嘅係其他口味嘅成份都落得恰到好處,唔會喧賓奪主,仍然食得出係芋頭酥😜。另外,兩件切餅蛋糕($25/件),分別係爆漿芋泥蛋捲同蛋黃芋頭蛋捲。前者真係幾好食喎,蛋糕本身夠香、夠鬆軟,而且同芋泥好夾,無違和感👍。後者嘅蛋捲係一層層的,🍳蛋黃餡融入咗喺芋泥入面,但味道唔算太突出,整體無上面件蛋捲咁吸引。總括嚟講,大頭芋嘅出品都幾唔錯,味道接近台灣嘅正宗口味🇹🇼,價錢就中等啦,始終人手製造,心機時間都係錢。題外話,店主除咗賣餅外,好似仲有開班教人整的。

💖 粉紅色:話梅芋頭餡 ($17)
💜 紫色:原味餡($17)
💛 黃色:蛋黃芋頭餡 ($20)
💚 綠色:麻薯芋頭餡 ($20)

2020-04-06
外賣自取