如何定義「挑剔」?是吹毛求疵,或是力臻完美?就以一道菜作喻,食材好但煮功不好,那便白白浪費了。【十字冰室】發展至今,是成長,是倒退,是停滯不前?一頓飯便自有分曉。.餐廳雖叫【十字冰室】,但並不是由十字牌牛奶所開,只是冰室和十字牌牛奶合作。但係聽到十字就知道有十字牌牛奶就好興奮。是晚約左朋友一齊去影相加食野,試下由細飲到大既牛奶既出品究竟係點呢?門口的霓虹招牌尤其搶眼!入面結合懷舊香港元素與摩登設計的時尚風格,用上黑、白、灰亦都好似有復古紅磚牆、懷舊窗花、到貼滿街招的牆身鐵閘等,再加傳統的白色冰室枱,懷舊味濃。餐牌都好有特色!而食物方面,一樣有以冰室必食的常餐為主打,常餐滑蛋升級變黑松露炒蛋,再配上蕃茄牛尾湯通粉,邪惡度急升。燉奶、軟雪糕、炒滑蛋等都加了十字牌牛奶,款款超濃奶香味!亦有多款懷舊小食!香酥炸雞脾配懷舊雜果沙律 $42嘩....巨型炸脾,好吸引。新鮮即炸,雞脾外皮香口夠薄脆,食落脆到有聲!一切開厚實的雞肉,內裡保留肉汁,雞肉入味肥美,如果自己一個吃的話,一定會很飽。好彩有人同我Share,旁邊伴碟的雜果沙律,應該是罐頭的吧!說不試是健康的水果粒,但減輕吃完炸雞後的油膩感。籠仔
門口的霓虹招牌尤其搶眼!

香酥炸雞脾配懷舊雜果沙律 $42
香酥炸雞脾配懷舊雜果沙律

籠仔椒鹽燒賣 $28
一個蒸籠入邊放着八粒椒鹽燒賣,籠仔賣相吸引!帶點fushion!入面放左整到有避風塘嘅味道,椒鹽燒賣,精華盡在紅椒,不過燒賣炸過但有少少油,作為一個小食黎講其實賣相,同味道真係好唔錯,惹味十足。
籠仔椒鹽燒賣

原本想叫黑松露櫻花蝦炒飯,結果因為太好賣,已經賣哂,所以點了...
鐵板雞扒拼吉列龍脷 $98
雞扒同吉列龍脷好大件,絕對會令一個男人飽晒咁走。
鐵板雞扒拼吉列龍脷

鐵板雞扒肉質腍身,雞皮都有煎香而吉列龍脷我覺得好好食呀,沒有雪藏味,雖然魚味都唔係太出,但炸粉好薄,肉又多,點試黑椒食一流!
鐵板雞扒拼吉列龍脷

跟埋個意粉仲唔飽到聽朝? 哈哈!

懷舊薯條配松露蛋黃醬 $28
最鐘意就係食冰室既薯條!因為呢款懷舊薯條係有紋呢隻紋都係我好喜愛之一既款式!
懷舊薯條配松露蛋黃醬

配埋蛋黃醬,食落又約夾,薯條新鮮炸起但又唔會太油膩,除左茄汁配呢個蛋黃醬甜甜地幾好食,份量唔少,都係一個人既晚餐個陣係唔會點既。
懷舊薯條配松露蛋黃醬

美祿山,呢杯跟餐的!餐飲加10元就可以點美祿山!故明思義,一定有美祿成份在內。用上十字牌純鮮奶,再加入朱古力醬掛邊,上層再加美祿粉及胚芽粉堆至有如 「一座山」的模樣。疊得高話的,岩晒打卡吧!
美祿山

十字朱古力奶昔 加配雪糕 $28
輪到甜品其實都係飲品呢,店內不少特飲都可加錢配搭軟雪糕,冰室用上十字牌牛奶製作軟雪糕,牛乳味香濃,飲落特別開心。奶茶紅豆冰、係我下一次想試既飲品呢。

十字燉奶 $20
有凍、熱燉奶,一吃便知加了十字牌牛奶,入口好滑溜,奶味濃得來帶微甜。基乎每枱都會有人點一碗架!
十字燉奶

除了傳統冰室美食,多款創新菜式都可以係呢度搵到,多左年輕一代去食冰室都係一件好事,認識傳統品牌,一起感受本土情懷嘛!當中炒滑蛋、麥皮、燉奶、奶昔和軟雪糕都加入了十字牌牛奶款款超濃奶香味,好有細個個陣既感覺,都幾親切。又有新完素又帶點懷舊,食完可以影靚相!總結就係:只有成長,沒有倒退,加油!
香酥炸雞脾配懷舊雜果沙律
籠仔椒鹽燒賣