上環區的巷弄裡收藏不少精品小店,這天我就來到開業不久的 Classic Creations Cafe。沿著皇后大道西行少少斜路就搵到,交通都幾方便架。看餐牌發現好多素食選擇,使用 impossible meat 的薄餅、意粉和三文治都齊晒,完全滿足味覺享受!由上環地鐵站 A2 出口上地面,一路行去西港城方向,沿著皇后大道西一直行,到荷里活道上幾級樓梯就會見到圖中這個易拉架,經過條巷轉左就見到 Classic Creations Cafe 了!咖啡店面積不大,但有向街的半戶外座位,我覺得好舒服寫意喎!行入裡面見到牆上好多經典音樂巨人的畫像,配合黑色高桌子非常有型格。近門口的架子也延續音樂主題,可以黑膠唱機和經典唱片。飲品以咖啡和茶為主,茶包都使用 TWG TEA 品牌。食物以美式主題為主,薄餅、意粉和三文治之外,我覺得 Pancakes 和 Wholesome 菜菜沙律碗都好吸引啊!當中都有唔少素食選擇,部分係使用 Impossible Meat,三文治亦可以加錢換 Impossible 扒。Latte HK$46咖啡拉花好靚之餘,亦都好香好好味,飲到尾凍左仲飲到朱古力味,又幾開心喎。I

咖啡店面積不大,但有向街的半戶外座位,我覺得好舒服寫意喎!

近門口的架子也延續音樂主題,可以黑膠唱機和經典唱片。

飲品以咖啡和茶為主,茶包都使用 TWG TEA 品牌。

Latte HK$46

Impossible Bolognese HK$140

好久沒吃肉醬意粉,見到有 Impossible 肉醬意粉即刻好想食!滿滿肉醬看起來超誘人,Impossible Beef 的特點就係真係好試肉,所以吃起來口感和味道都非常好,配埋大量芝士粉更美味。意粉吃起來亦唔會太油膩,適合健康飲食人士。

意粉煮得幾彈牙,番茄肉醬夠足料香氣唔錯。

這間巷弄咖啡店飲品和食物俱佳,而且素食選擇咁多元化,約食肉的朋友一起享受都好方便呀!
2021-06-01