2014-01-07 350 瀏覽
好耐之前經已略為聽過呢間由日本遠道而來嘅日式咖哩店,不過一直無特別記著所以就無去試到,今次因為約咗朋友去銅鑼灣Sogo,就係Openrice搵下有乜好食,見到呢個「猩猩」LOGO咁特別,又點可以唔嚟試下!入到去環境非常整潔乾淨,桌面上餐牌、調味品、紙巾一應俱全。餐牌有好多款唔同嘅Set,而且亦有分唔同份量,方便唔同食量嘅客人,非常貼心嘅設計。最特別嘅就係為311地震籌款嘅「復活咖哩」,而且仲有兩塊炸豬扒,絕對唔孤寒!最後三個人就叫左兩個餐。輕量級炸豬扒咖喱飯 $65 ,咖哩味道香濃惹味,而且辣辣地越食越停唔到。味精感覺唔重,食完都唔會太口乾。比「銀咖哩」同「白熊咖哩」好太多,不過都貴少少。迷你咖喱烏冬 配 迷你滑蛋豬扒飯 $28+$38 ,呢個係一個迷你組合餐,可以俾客人每樣試少少咁。咖哩都係招牌咖哩唔使講幾正,手打烏東非常煙齦彈牙,而滑蛋豬扒都做得唔錯,都有中上級水平。怕食辣嘅朋友,可以加台面上嘅醃紅椒,以甜為主,微酸,但加入去咖哩到可以中和辣味,味道更有層次感,佢嘅爽口都增加咗咖哩嘅咬口。非 常 正 !大紅袍烏龍茶 $15 ,不過店鋪雖然有賣嘢飲,不過其實只係支裝嘢飲。
入到去環境非常整潔乾淨,桌面上餐牌、調味品、紙巾一應俱全。
最後三個人就叫左兩個餐。
。咖哩都係招牌咖哩唔使講幾正,手打烏東非常煙齦彈牙
,而滑蛋豬扒都做得唔錯,都有中上級水平。
2013-11-23