2021-04-30 1095 瀏覽
見到門面已經覺得好有親切感,好似去緊日本旅行咁。我同朋友放工時間過去,又唔洗等位就入到座。職員安排左我地坐左邊個區,後來先知就係早D關門個邊,右邊就可以坐夜D。不過其實本身都無預坐好耐,都無咩所謂。入到去,嘩~左一聲。見到久違了既自閉位特別有親切感🤣由裝修設計到所有物件擺位都同日本一模一樣。價錢方面當然知道會貴過日本,不過以一碗拉麵價錢黎講,我覺得都係偏貴。不過我最鐘意一蘭既位就係,所有配料份量、麵質、口味都可以自己選擇。我個人偏好口味揀濃味,麵質揀硬身,其他就跟佢推薦。🍜就咁睇一碗份量唔算好多。第一啖試個湯,好香濃😍😍我覺得口味有調到符合香港市場多D。因為上次日本我去左一蘭原產地福岡試佢既拉麵,同樣我揀左濃味 (口感選擇同今次一模一樣),湯底口感係比較厚身,都偏鹹D,油膩感亦都相對重D。但今次香港試既依碗麵,湯底香濃得黎,口感唔會過厚過油膩,調味剛剛好。就算飲多咗湯都唔會覺得太口渴。麵質正常,同日本既分別唔大。麵份量唔算多,但夠飽。叉燒我覺得偏薄,爭咗少少口感,味道都唔突出,比濃湯蓋過咗。🍺至於飲品,依杯抹茶生啤酒比到驚喜我。第一啖已飲到有打發左嘅抹茶味道,但依個抹茶味唔會過濃,好自
見到門面已經覺得好有親切感,好似去緊日本旅行咁。

🍺至於飲品,依杯抹茶生啤酒比到驚喜我。第一啖已飲到有打發左嘅抹茶味道,但依個抹茶味唔會過濃,好自然咁混合係生啤酒度。一方面飲到抹茶香味加少少口感,一方面又保留到生啤酒既味道,平衡度我覺得算幾高。不過飲到底會見有些抹茶粉未溶哂。
  • 天然豚骨拉麵