今晚得我同母親大人食飯,母親大人指定話想食台灣菜,於是我就上網search到呢間,跟住做個孝順女(+外賣妹)咁特登搭車去買外賣返屋企。鹽酥雞排滷肉飯(晚市原盅燉湯定食套餐)(走青)$76套餐配上湯浸時菜同埋原盅燉湯,都幾抵食,所以揀左。鹽酥雞排份量超多,佢分開左另一個盒裝住啲雞排,而個盒係比雞排塞滿曬嘅,好抵食。滷肉飯都好大碗,白飯上面滿佈滷肉,都幾香,係邪惡左少少。上湯浸時菜係娃娃菜,有啲菜食下都幾好。原盅燉湯入面有超多雪耳、雪梨同埋肉,超足料,感覺好滋潤,我飲曬同埋食曬啲雪耳。本身唔expect係咁足料嘅湯,以為只會係一碗味精湯加舊豬骨咁,點知原來係咁正嘅湯。滷水豆腐 $8豆腐切成一粒粒,浸滿滷水汁,都唔錯,不過對我黎講鹹左少少。養生清燉牛腩麵(走青)$59有四大件牛腩,牛味足,煮得都幾軟淋,幾好食。麵底有得揀米線或者台灣麵,我好鍾意台灣麵,所以揀左台灣麵。養生湯底有藥材味,但好味。就算外賣係分左湯,我返到屋企之後先將湯倒落啲麵到,但啲麵都好索湯,正。台南手工餡餅 $28/2件味道同生煎包有少少似,係個皮薄啲同埋扁身啲,同埋有少少辣辣啲咁,但我覺得好食。桂花雞翼 $26/3隻有桂花

鹽酥雞排滷肉飯(晚市原盅燉湯定食套餐)(走青)$76
套餐配上湯浸時菜同埋原盅燉湯,都幾抵食,所以揀左。

滷肉飯都好大碗,白飯上面滿佈滷肉,都幾香,係邪惡左少少。

上湯浸時菜係娃娃菜,有啲菜食下都幾好。

滷水豆腐 $8
豆腐切成一粒粒,浸滿滷水汁,都唔錯,不過對我黎講鹹左少少。

養生清燉牛腩麵(走青)$59
有四大件牛腩,牛味足,煮得都幾軟淋,幾好食。
麵底有得揀米線或者台灣麵,我好鍾意台灣麵,所以揀左台灣麵。

台南手工餡餅 $28/2件

桂花雞翼 $26/3隻
有桂花汁可以自己淋落雞翼上面,桂花汁幾香,我幾鍾意。

芝士奶蓋白桃烏龍茶(走甜少冰)(飲品跟餐減$5)$23
芝士奶蓋幾好味。叫左無糖之後,白桃味好重,又飲到清清地嘅烏龍茶味,幾好飲。

生薑地瓜茶(飲品跟餐減$5)$19
呢個天氣都會想飲熱飲多啲,見到有生薑地瓜茶,諗起可以驅寒,就揀左啦。唔記得叫走甜但呢杯正,好似飲緊蕃薯糖水咁,好味。

2020-12-17
外賣自取