2021-07-08 1072 瀏覽
又未到晚餐時間,但又好肚餓,咁岩行過太子呢條為食街,於是去呢間小店黎個餃子下午茶。估唔到舖頭細細,下午5點時段都幾多人,咁證明咗有一定受歡迎嘅程度。餃子嘅味道好多,都有成15款!而且配搭好自由,可以煎/湯餃,又可以配唔同嘅湯底,例如:酸辣湯或者椰子海帶先計豬骨濃湯。除咗餃子,餐廳亦都有一啲涼拌嘅小食或者前菜。我就梗係要試晒兩款啦,不過始終要留肚食晚餐,所以最後都只係叫咗七隻餃子。呢個湯餃嘅湯底係海帶椰子雞骨濃湯,無落味精,好健康呢,似屋企煲咁樣,淡淡帶甜味。眼都可以見得出佢每粒餃子都包得好飽滿,皮薄餡靚,入邊嘅餡料脹脹的,真材實料,絕不欺貨。麻辣白菜鮮肉餃一咬開你就會見到有帶辣椒油嘅湯汁濺出來,食落帶有微微嘅麻辣香味,十分過癮。鍾意食辣嘅朋友一定要點呢款。冬菇鮮肉餃除咗香氣四溢嘅冬菇粒,仲有木耳條,所以食落有嚼勁,而且豬肉餡料都可以保持到肉汁。紫衣甘藍粟米鮮肉餃呢個味道有驚喜,見到佢入邊嘅餡料顏色已經好吸引。另外佢個紫椰菜煮完都非常爽口,配襯埋粟米粒爽口彈牙。芫荽鮮肉黃金餃呢一個絕對係邪惡嘅選擇,你可以加錢,就可以加一堆黃金鋪滿喺你嘅煎餃上邊,就係鹹蛋黃呀!我呢一個芫荽控見到,實在好高

除咗餃子,餐廳亦都有一啲涼拌嘅小食或者前菜。

麻辣白菜鮮肉餃

冬菇鮮肉餃

紫衣甘藍粟米鮮肉餃

芫荽鮮肉黃金餃

我呢一個芫荽控見到,實在好高興,你見到佢嘅餡料係貼住餃子邊,真係好足料!煎咗嘅餃子仲香,下出邊外層脆卜卜,入邊嘅肉汁就瞬間爆發出嚟。

我估唔到小店嘅餃子都做得好出色,而且味道多,總有一款你啱你心水。
2021-07-07
下午茶