餐廳: 鴻星中菜 (MOKO新世紀廣場)
資訊:

2010-01-31 86 瀏覽
今日去完church,當然係同媽咪飲茶食野啦。新世紀開左兩間新酒樓都未黎過,就上黎試下啦。鴻星同翠苑都幾多人等,不過鴻星仲快D,所以我地就過左黎呢邊啦。地方頗大,又係裝修得靚靚要黎俾人擺酒席,檯同檯之間唔算迫,可以接受。佢安排左張細細既二人檯俾我地,仲好,我地可以自成一角唔駛理其他人。其實佢點心唔係特別多,相反小食個D比較多。佢有幾款得獎馳名點心,我地試左其中兩款。第一個係臘腸狗,其實即係臘腸卷,不過佢整到成隻狗仔樣咁。樣係幾得意,不過食落就一般般,因為佢個皮整得好厚,而且唔係好平均,仲有DD痴牙添。不過個臘腸幾好食,好香口,一咬落去有D肥油,如果個包整得好食D相信會更好。另外就係一個何首烏芝麻糕,其實我唔係好食到何首烏既味道(還是本身何首烏係無味架呢),不過個芝麻糕幾香,食到粒粒芝麻,都唔錯啦。另外就叫左個牛肉煲仔飯,其實佢唔係好大個,不過撈埋豉油一齊食都幾好食。牛肉鬆軟,有肉味,再加少少蔥花令到佢更香,幾好。之後仲叫左個炸醬麵,呢個都幾辣下,不過又唔會得個辣字,佢都幾香,會係令你越食越想食個種。麵係粗麵,亦算彈牙無梘水味,這個也是不錯的選擇。最後叫左個甜品「麻沙糯」,其實即係糯米糍

另外就叫左個牛肉煲仔飯,其實佢唔係好大個,不過撈埋豉油一齊食都幾好食。牛肉鬆軟,有肉味,再加少少蔥花令到佢更香,幾好。之後仲叫左個炸醬麵,呢個都幾辣下,不過又唔會得個辣字,佢都幾香,會係令你越食越想食個種。麵係粗麵,亦算彈牙無梘水味,這個也是不錯的選擇。最後叫左個甜品「麻沙糯」,其實即係糯米糍既物體,不過都幾好食,外表好鬆軟,煙煙靱靱,加上一咬落去有熱辣辣既芝麻餡流出黎,要黎做甜品唔錯呀。

服務OK,無咩大問題,環境又唔錯,會係一個飲茶既好地方。=)
炸醬麵
麻沙糍