2005-10-11 825 瀏覽
呢度開左大大話話幾十年,記得細個時住舊興華一期,成日同班波友上來興華二期打躉,呢度杯鴛鴦,大大話話飲左成三十年。追月之日,同班死黨去石澳游水,貪得意,約左在興華村等再行上去大潭道搭巴士。這裡的裝修跟以前沒兩樣,都仲係分兩邊。食客好多元化,一家大小、情侶、西裝友、公仔佬、道友樣子的村民,式式俱備。如果第一次來,會嚇親都未定,我地在呢區長大,當然無有怕。一人一杯野飲,我當然又是鴦走少甜。雖然呢度成個水吧唔同晒人,但至少杯鴛鴦仲係茶檔水準,茶啡比例恰可,加入練奶是順喉不少。熱飲8蚊,多士5蚊,睇晒兩圍檯,都唔使一百蚊,經濟抵食。題外話:以前呢度與下面興華餅店係同一個老闆,西餅麵包奶茶咖啡是一條龍。今日有人叫了雞尾包,是麻麻地,可能不是同下底拿貨。而個笑面,係感情分來的。

熱飲8蚊,多士5蚊,睇晒兩圍檯,都唔使一百蚊,經濟抵食。