2021-05-17 48 瀏覽
今日放假陪阿媽去咗黃大仙廟拜神,嚟到黃大仙當然要去我喜歡嘅和氣食堂食嘢,吸引我嘅就係佢哋用料上乘,街坊價錢。溫泉玉子牛油果凱撒沙律,夠份量,有好多牛油果和沙律菜,全部都好新鮮又爽口,上邊打咗一隻溫泉玉子,吉爆後伴均勻食又香又滑,令沙律味道更加豐富。四點刺身盛,三文魚刺身肉質鮮美,油份濃郁。鮮𩶘魚刺身 白身魚肉,肉質爽口。海膽刺身鮮甜,配青瓜食清新又爽脆。珍寶赤蝦好大隻,味道濃郁、肉質爽滑。大阪豬扒丼,像座山般上檯,份量十足,高高在上的是木魚絲和菜絲,下面係厚切的吉列豬扒和蛋,最下係又香又軟熟的珍珠米飯。醬汁用咗沙律醬和燒汁,相當惹味!千回火鳥三隻,即叫即燒,上枱熱辣辣,皮脆肉嫩,而且相當入味!田樂麵豉燒日本米茄子,田樂是日本古老受歡迎的料理方式! 將茄子塗上特調味噌醬燒烤,口感柔軟又充滿迷人焦香氣 ,清爽少油膩 。藍柑白桃梳打味道清甜可口。熱抹茶鮮奶,奶味香濃,滑滑的口感帶少許抹茶香。

藍柑白桃梳打味道清甜可口。
熱抹茶鮮奶,奶味香濃,滑滑的口感帶少許抹茶香。