餐廳: 蟹仙海鮮蒸氣鍋 (龍崗道)
資訊:

2019-09-23 751 瀏覽
小妹最喜歡吃海鮮,海產集鮮、甜、甘、咸,味道層次複雜,無論用任何烹調方法,都能夠帶出海鮮精粹。不過若果你問我,新鮮海鮮當然以原汁原味為首要烹調方法為佳!最近食左間好正嘅蒸氣海鮮餐廳,九龍城區小店,但來頭一點也不弱,老闆是食材買手,亦係行家,親自同挺家取貨,所以食材品質有保證!今晚試一試$398海鮮粥底蒸氣鍋套餐,有蟹、蝦、貝殼類,單單係蟹已經用上越南頂角糕蟹、菲律賓大黃奄,對於蟹痴來講呢兩種蟹係極品,而且非一般餐廳會入貨!既然店名叫蟹鮮,蟹一定要生猛新鮮,因為蟹一死,肉質就會發霉,尤其是用蒸煮嘅方法,點都露出真面目,所以一定要用新鮮活蟹。已$398嘅套餐來講,小妹覺得絕對超值,足足有10款食品,當中舊款係海鮮類,自己買都買唔到呢個價錢,而且用蒸煮嘅方法一定要夠火喉同埋時間蒸得啱啱好,响呢度食有專人服侍,而店員好親切,久唔久會問吓我哋啱唔啱食,或者介紹吓海鮮俾我哋認識,其實我幾鍾意呢佢係有心嘅小店,同食客交流一番!除咗鞋之外,呢度亦有一種叫琵琶龍蝦嘅罕有海產,野生琵琶龍蝦處於深海同埋石隙之間,比較難捕獲,呢度講明食野生琵琶龍蝦,果然肉質彈牙鮮味,我自己都係第一次食!食足九樣海產食材,每樣

食足九樣海產食材,每樣都係好新鮮,越新鮮嘅食材先可以用蒸氣方法烹調,最後再將肉汁精華煮粥,每人一碗粥之後份量好夠飽,而且個粥底實在太鮮甜,今次實在回味無窮!

2019-08-07