2024-02-03 164 瀏覽
走進茶木,香氣四溢,先點了個招牌紅燒牛肉麵。牛肉入口即化,咀嚼間感受到小許嘅彈性,湯底濃郁得嚟唔膩口,真係滿足到我呢個肉食愛好者!跟住試吓麻辣半筋半牛肉拌麵,味道正中「惹味」兩個字,鴨血同腐皮對於味蕾嚟講簡直係舞動,尤其係啲糖心蛋,流心嘅效果做得好有驚喜😍。轉個調調,來份草莓沙冰,清新果香,雖然有啲水分離,但攪一攪就「嘩啦啦」嘅口感又回來喇。最後,瀑布珍珠鮮奶就略嫌平平,珍珠係嗰啲少咗點精神嘅類型,不過整體嚟講,茶木俾到我一個放鬆食嘢嘅好地方。呢間嘅台式小食真係㨂得緊,每樣嘢食都有佢嘅特色,不過重點係,呢到嘅食物同氛圍,都係一種減壓嘅好選擇。食得係味道,食得係滿足,下次再嚟,都實要帶埋幾個朋友一齊享受啦👫💖🍜。