前幾日同朋友去葵廣買嘢,但又唔想掃街,所以就去左食車仔麵,可以食飽啲,46蚊有三餸一麵,加飲品,係街食嘢講算唔錯,呢間車仔麵檔都真係算多人幫襯,佢有好多間舖都坐滿晒人,不過都好快搵到住比我地。我今次叫左蘿蔔、牛肚、豬頸肉、咖哩魷魚配腩汁河粉,而我朋友就叫左魚肉、齋麵筋、雞翼尖、咖哩魷魚配秘製汁米線,飲品就熱鴛鴦和凍豆漿。飲品上得好快,鴛鴦就咖啡味偏重,茶味唔太出,比例比較似8:2,好視乎個人鍾意咩多啲,如果奶茶多啲叫返奶茶可能適合啲,豆漿係枝裝低糖豆漿,唔會太糖,兼且飲唔晒仲可以拎走,所以唔錯。車仔麵方面,蘿蔔好腍同入味,同埋好甜,牛肚就有出面牛肚河的質素,唔太韌,而且味道好足,五香豬頸肉係最正,舊舊肉的五肉味都好入味,但又無話太重味太鹹,洽到好處,魷魚分開上,好似小食咁,但就偏辣,腩汁都ok,唔會太多,令到人覺得成碗有太鹹的感覺。朋友的個個我地都交換左啲餸,魚肉份量幾多,佢係平時食生菜魚肉的個種魚肉,調味ok,好似加左少少醋係入面咁,齋麵筋就未太索到湯,如果想食入味的食物,可能豆卜會適合一點,雞翼尖的滷水味濃,好入味,而最正係個秘製汁,味有啲似沙茶醬加左尖小咖喱汁,無一般食腩汁、沙嗲
朋友的個個我地都交換左啲餸,魚肉份量幾多,佢係平時食生菜魚肉的個種魚肉,調味ok,好似加左少少醋係入面咁,齋麵筋就未太索到湯,如果想食入味的食物,可能豆卜會適合一點,雞翼尖的滷水味濃,好入味,而最正係個秘製汁,味有啲似沙茶醬加左尖小咖喱汁,無一般食腩汁、沙嗲咁寡。
值得一提,菜甫真係好正,有辣同原味,但辣入面有好多籽,真係好辣,特別我呢啲唔食得辣的,就食原味,一樣好食,我都食左唔少。