2009-07-09
店名食字見得多, 食英文字真係幾得, 令我回想起中學時期既一句 What is Chem? Chem is try. 雖然已經係第二次來, 但係我回夾雜埋第一次的感覺來寫........主菜+$15有一個湯一杯飲料, 唔知點解一定係酥皮, 好在我都喜歡飲酥皮湯.酥皮蘑菇湯: 賣相唔錯, 酥皮脹卜卜, 皮稍薄唔會濟, 亦算鬆脆. 湯底有香濃蘑菇味, OK.小龍蝦墨魚汁石窩飯配特級龍蝦汁(改配粟米汁): 竟然冇龍蝦汁, 侷住改粟米汁, 原來粟米汁Match墨魚汁飯都OK, 不過就Match唔到飯入面D菠菜. 墨魚汁飯幾香幾好食, 仲係一粒粒飯粒又唔會勁多飯焦. 龍蝦仔一般, 口感有一點點梅又冇乜龍蝦味.帶子焗意粉配芝麻汁: 入口幾清新, 都唔錯. 芝麻汁略淡, 正好俾我加芝士粉. 雪藏帶子有咬口, 但係一點帶子味都冇. 食到甘上下發現碗底勁多油, 怕且係芝麻汁既油, 影響胃口. 凍檸茶: 西式味道較淡, 飯慣茶記檸茶就更加覺. 雖然好既菜式係唔應該加餐枱上面既General調味料, 但係佢提供既美極同芝士粉係我既至愛. 加少少試下啦.
凍檸茶: 西式味道較淡, 飯慣茶記檸茶就更加覺.