Plato Cafe & Bistro (吳松街)

2020-09-12 1565 瀏覽
今日嚟佐敦食飯,餐廳位置幾方便,地鐵站3分鐘左右,有好多巴士路線,對面仲有突破書廊,好多好多好書,仲有好鍾意香港既書💛。餐廳有少少休閑風。在OpenRice訂了枱,但接待員一開始搵唔到booking,要開返app俾佢睇。食物選擇唔算多,見午餐幾抵食, OpenRice訂位仲有九折,所以叫咗一個黑松露野菌意大利飯。前菜有沙律同紅湯可以揀,麻醬加生菜加車厘茄,味道正常。黑松露野菌意大利飯令人失望,一上枱已經覺得飯超多野菌好少,食落去淡而無味,沒有忌廉的奶香味,松露味亦非常淡,完全不濃郁,飯的口感亦太熟,沒有中間比較硬身的感覺。當然口感我預左唔會有硬芯,畢竟價錢只係幾十蚊,但無味真係死罪,我吃了幾口就不吃了。凍朱古力叫了少甜,都仍然頗甜,如果不要少甜應該甜到難以想像。雖然說特濃,但也不覺得有特別濃。總體來說,這次的食物非常一般,雖然是黃店,但如果有其他選擇我不會再來。

前菜有沙律同紅湯可以揀,麻醬加生菜加車厘茄,味道正常。

黑松露野菌意大利飯

特濃朱古力