2021-10-10 1160 瀏覽
陪阿妹去拜黃大仙,之後我帶咗佢去附近商場嘅和氣食堂食日本野,餐廳食物質素好,價錢又唔貴,我每次去黃大仙就一定過嚟食嘢。餐廳一向受歡迎,我每次嚟都係要等位,食好嘢客人亦唔介意等一等。溫泉玉子牛油果凱撒沙律:份量超多,溫泉玉子蛋汁和沙律醬伴均勻新鮮沙律菜,多了一份又滑又香的口感,牛油果creamy加上麵包粒的脆口,增加左口感的層次!芒果三文魚加州卷:三文魚油脂甘香,芒果香甜,加州卷口感豐富,三者合為一體,並加上魚籽和沙律醬,無論口感和味道都超好味!田樂麵豉燒日本米茄子:茄子田樂燒是日本京都有名的小食,使用日本秘製的麵豉醬,塗上茄子上燒製而成,麵豉醬香味撲鼻,最合適作為餐前小食。石狩窩豬骨湯底:日本人吃火鍋加了三文魚的就是叫石狩鍋,是北海道的鄉土料理。用豬骨湯底先煮好蔬菜、菇類、粉條等,再將煎炸過的三文魚頭腩放上面,再滾一滾就可以食,湯底味道鮮甜不油膩,所有材料吸收湯底的精華,味道鮮味十足!糯米糍紅豆宇治抹茶牛奶雪糕:糯米糍煙韌紅豆林甜,配埋滑溜甜美的抹茶牛奶雪糕,真的食不停口!培茶雪糕筒:店員介紹呢樣係新產品,使用烘焙過的茶做成,比起綠茶味道比較清淡,唔會有苦澀味。

2021-09-28