2024-01-17 1090 瀏覽
這家餐廳叫金陵會潮宮🍽️位於灣仔,地鐵站A3出口,行大概4分鐘就到,地理位置非常方便👍🏻呢間餐廳有好多特色嘅中式菜品,以普寧灌章(炸芋頭,蝦)等特色菜品著稱。普寧灌章結合左香脆嘅炸芋頭同鮮美嘅蝦肉,口感豐富🫦另外,家鄉炸油粿同芋絲春卷都深受我嘅喜愛,前者外酥內軟,後者就以芋頭絲為主要食材,香氣四溢🌬️蟹籽燒賣,一啖入口就有滿滿蟹籽嘅騷香同鮮甜味🦀。燒賣皮透薄,手工攪打得好有彈性,入口即化。配上嗰啲晶瑩剔透嘅蟹籽,啖啖爆漿,好似鮮味煙花咁爆發喺個舌頭上面✨。蟹肉餡料仲要夠晒肥美,彈牙得來唔會太膩,滿足到成個口腔。食嗰陣啊,加上小小嘅醬油同芥末,鹹香微辣,完美提升咗蒸餃嘅層次,令個味道更加經典😋。即使係再大個食得飽嘅食客,食到都一定會停唔到口,一籠又一籠咁一路食落去😍。我可以話你知,呢個蟹籽燒賣分分鐘係全場嘅焦點,特別值得黎試吓🤤。總之,果然係一個戥眼溜嘅點心選擇👍。飲茶嘅時候,如果你想搵啲特別啲、有料道啲嘅嘢,咁蟹籽燒賣一定係你嘅不二之選😎👌。🌝透明水晶包和潮州粉粿就展現左餐廳嘅創意同精湛嘅手藝,帶俾我獨特嘅口感同味蕾嘅刺激☄️