已經聽過吉利呢家日本餐廳好多次,但就一直都冇食過,今次趁佢就快結業就來試一次。星期六晚來到,唔算人多,可能因為比較早,六點幾就來到。本身book左七點鐘,都可以一入到去就有位了。第一次去到,有位非常有禮貌既姐姐serve我,坐底之後就好快開始介紹今日既餐牌。姐姐可以完全唔睇貓紙,非常流暢地背左當日餐牌上既所有菜式俾我聽,仲要講得出邊啲海鮮係來自咩產地、口感、味道係如何,真係好專業。之後就點菜,點左海膽軍艦、魚子軍艦、蟹膏軍艦、豆腐軍艦、溫泉蛋軍艦、鮑魚、蠔、鰻魚、半隻凍蟹,最尾佢仲送左個魚湯(食蟹之前飲)同埋最後食既甜品,紫薯雪糕。點完菜後,師傅就會即刻開始做。等既時間唔算耐,大概十五分鐘就開始有軍艦食了。係等既其間叫多左兩杯梅酒,梅酒被溶化左既冰稀釋左之後更好飲。之後每道菜都係逐一上的。可以慢慢食、品嚐清楚食物既味道。海膽軍艦: 非常鮮甜香口。我本身唔多食生野都非常容易入口。魚籽軍艦: 魚籽係經師傅用醬油餣製過的,係出面一般一定唔會食到呢個味道,值得一試。蟹膏軍艦: 蟹膏味道非常濃郁。簡直好似係食緊鵝肝醬既感覺,不過係非常鮮甜既蟹膏味。豆腐軍艦: 豆腐係師傅用黃豆自己磨,自己做既豆腐

之後每道菜都係逐一上的。可以慢慢食、品嚐清楚食物既味道。

海膽軍艦: 非常鮮甜香口。我本身唔多食生野都非常容易入口。

豆腐軍艦: 豆腐係師傅用黃豆自己磨,自己做既豆腐,味道比較清甜,口感似慕絲。

溫泉蛋軍艦: 蛋黃可以做到非常平均地似花生醬既質感。另外仲配左梅味醬汁,酸酸甜甜,非常開胃。

鰻魚不是我地平日食果種蒲燒鰻魚,而係師傅用鹽餣好新鮮既鰻魚再煎的。鰻魚本身脂肪比較高,當然非常肥美,魚皮煎到好脆口、魚肉都好鬆化。配上日本非常濃味既小蕃茄,簡直一絕!

鮑魚算係前菜: 師傅一早慢煮好,然後凍食。估計鮑魚未切片前約有一個成年女性手掌咁大,但係就完全冇一part係被煮韌的。整隻鮑魚非常入味而且柔軟。最驚喜既係另一小碟上上左鮑魚既肝。從來都唔知道完來鮑魚既內臟係可以食既,而且味道非常不錯。將鮑魚肝包塗係鮑片上面食更和味。

食蟹之前, 師傅送左個魚湯俾我地暖胃。魚湯味道好鮮甜,入面仲有南瓜同蓮藕。
到左最期待既凍蟹,兩個人叫半隻就好夠了。蟹係從日本即日空運過來再煮同雪凍的,所以一定要預訂先有得食。蟹要從腳食起,再食到身。蟹腳既肉非常結實飽滿多汁濃味,反而蟹膏唔算多,但就有蟹血,好似蛋白咁,非常鮮味。

食完蟹之後就上左個湯蠔,湯非常鮮甜,蠔都有半個手掌咁大隻。特別既地方係佢做到外熱內凍,外熟內生,保留到蠔本身既鮮味,唔會收水。

最後食既就係甜品,自家製既紫薯雪糕。紫薯味雖然唔算好重,但口感好簾口,似土耳其雪糕,幾特別。

食後感想: 雖然唔係平既一餐,但絕對值得一試。餐廳服務非常非常好,店員有禮貌,食物質素高。好有人情味、值得一試既餐廳。
  • 鮑魚
  • 海膽軍艦