2025-05-31
兩個人係黃竹坑The Southside搵地方食晚飯,亞仔提議去Queen’s Café。之前食過幾次北角港運城分店,感覺不過不失,都知道係高級版快餐店,但今次感覺差咗好多,dinner set 二百幾蚊有two course,加多幾十蚊有three course,我地怕食唔晒,所以各自叫咗two course,除咗main course,仲可以揀湯或appetizer二選一,我地揀咗是日餐湯:粟米忌廉湯,湯單價要$79,main course揀咗俄國牛柳絲飯同比目魚意大利粉,單叫都要二百幾,即係叫set變相送湯同飲品。收得呢個價錢,但食物冇水準,粟米忌廉湯冇乜料,絕對唔值80蚊,仲要俄國牛柳絲飯係店內signature food!我覺得大會堂間Maxim’s Café 嘅俄國牛柳絲飯出色好多,可惜已經執咗~比目魚超多魚骨,suppose煮簡單食物但收得貴,價值就在於工夫,但整體感覺係,湯+主菜+飲品都係街邊茶記質素,攞5百幾蚊去食Pizza Express仲好味過佢!