2017-10-07 103 瀏覽
呢間西餐已經係我個list 成四個月男友知道我想試 突登plan左禮拜日去銅鑼灣行街  夜晚就過黎試下六點半就到左  企左係門口睇左陣 經理見到 就出左黎熱情地介紹menu 見diner set for 2既野都岩食 就入去試下環境清靜 光線較暗 around 5mins 餐包就送上估唔到係蒜蓉包蒜蓉包外面烘得熱辣辣 內裏仲好濕潤 鋪滿蒜蓉粒 好食Caesar salad 菜新鮮 醬夠多 配左條焗乾的大煙肉條不過個人較鍾意傳統咁 煙肉碎混合埋個沙律入面食多d crab cake with tartar sauce入邊好多蟹肉  真材實料蟹肉味道幾鮮 點少少他他醬一齊食 Wild mushroom soup 好杰好creamy 菇味好香好濃 味道唔錯Lobster bisque入面有兩粒龍蝦肉粒,飲得出少少酒香味少少鹹可接受 個人較鍾意磨菇湯黎到最期待既牛扒扒後面有塊牛形狀嘅餅 好得意+$100 upgrade to New York Strip loinSteak叫左medium rare 切開裏面 d肉仲係粉紅色🤤牛扒好有肉味 肉質有口感得黎又唔韌  好味食埋個牛扒其實已經飽炒蘑菇份
呢間西餐已經係我個list 成四個月

凱撒沙律
Caesar salad
菜新鮮 醬夠多 配左條焗乾的大煙肉條
不過個人較鍾意傳統咁 煙肉碎混合埋個沙律入面食多d

Crab  cake    with    Tartar  sauce
crab cake with tartar sauce
入邊好多蟹肉  真材實料
蟹肉味道幾鮮 點少少他他醬一齊食

Wild  mushroom  soup
Wild mushroom soup
好杰好creamy 菇味好香好濃 味道唔錯

Lobster  bisque
Lobster bisque
入面有兩粒龍蝦肉粒,飲得出少少酒香味
少少鹹可接受 個人較鍾意磨菇湯

黎到最期待既牛扒
扒後面有塊牛形狀嘅餅 好得意
USDA  prime  grade  new  york  strip  loin

Steak叫左medium rare

炒蘑菇
份量都幾多 蘑菇新鮮 不過略嫌冇乜調味
比我揀多次我會揀粟米😅

之前睇ig post介紹可以黎慶祝生日或紀念日
但我覺得裝修同格局比較普通,如果黎慶祝節日,以環境氣氛黎講唔算好適合

不過以食物質素來評比 呢個價錢有甘多道菜而且每樣質素都幾好 難怪餐廳好評如潮

所以較建議平常weekend 黎食dinner 更為合適

埋單時 經理話卡機壞左,只收現金
搞到男友行左去好遠先禁到錢(附近7-11又話冇甘多$攞)
其實餐廳應該係我地食飯前講聲,千幾蚊未必每個人都會袋甘多現金出街架嘛,尤其宜家電子貨幣咁方便
好彩我地唔趕時間,係我坐到有d尷尬甘😩

不過相信係個別例子,有機會再去試其他steak 吧

2017-09-24
蒜蓉包