2009-10-19
探朋友出街食飯, 發現間唔錯既街坊小店起初見晚飯時間都坐唔滿人,我又好少食印度菜, 加上間鋪裝修好茶餐廳有d 擔心但朋友極力推介加店主熱心介紹下, 就膽粗粗試試叫左個兩個set dinner ($8X / set)前菜:第1道係個唔知乜脆餅, 呢個我覺得太熱氣,太油膩麻麻地第2道係燒雞髀, 上抬紅色覺得怪怪..但食落醃得好入味, 加埋香草汁, 幾好味主菜:咖哩羊肉 + naan bread咖哩牛肉 + naan bread"一碗橙色的咖哩, 第一啖入口...有香料味, 但....辣味緊隨而來, 而且...辣味久久不散, 唔食得辣既朋友就要小心喇。羊肉一D都唔so, 肉腍又滑, 唔食羊肉的祁生都唔覺得有問題"個咖哩如openrice 個comment , 但我怕辣, 只點了少辣, 個咖哩香料未都好濃, 羊肉真係唔"酥", 都滑...但我覺得唔"酥"就唔似羊肉咖哩牛肉, 軟而無渣, 好入未, 但我都係喜歡個咖哩汁, 真係幾香naan bread, 有幾種味, 我地點了原味, 乜都唔加個餅即叫即燒, 呢個一定要趁熱食, 勁香麵粉味, 好柔軟好香食食下兩籃餅就食晒. 因唔想徙左d 汁, sid
起初見晚飯時間都坐唔滿人,
我又好少食印度菜, 加上間鋪裝修好茶餐廳有d 擔心
但朋友極力推介加店主熱心介紹下, 就膽粗粗試試
叫左個兩個set dinner ($8X / set)
前菜:
第1道係個唔知乜脆餅, 呢個我覺得太熱氣,太油膩麻麻地
主菜:
咖哩羊肉 + naan bread
咖哩牛肉 + naan bread
食食下兩籃餅就食晒. 因唔想徙左d 汁, side order 左 一個飯, 同cheese naan bread
個飯平平, 如果再硬身d 就正
cheese naan bread, 有cheese香左, 但硬係覺得好似搶左咖哩汁少少風頭, 應該點原味或羊肉味
飲品:
印度beer, 唔太識beer, 但味比喜力生力濃d, 同苦d
外買side order:
羊咖哩+naan bread
埋單:
約$250
總結:
好有誠意, 味道好正宗既小店
咖哩同naan bread 印象很深
原來咖哩分好多種好多名,分別於顏色, 濃淡.. 等等
傾落知道店主兩夫婦係印度人,
響重慶做廚,膽粗粗走到屋村開鋪,
雖然我唔明白佢地點解選現址, 但就憑佢地對客人同食物既熱誠尊重
都希望多d人認識呢間無豪裝,其貌不揚,又"隔攝"既小店
呢個就係唔識食, 又唔識寫既我, 寫呢篇食評既原因