2021-02-26 410 瀏覽
此店鄰近車站﹐價錢平﹐附近又冇乜呢類型嘅小食賣﹐所以生意一向都唔錯。比得呢個價錢﹐對食物質素要求當然唔會高﹐但最少都要有基本衛生﹐尤其喺疫情下更為重要。早幾個月路經此店﹐見賣食物嘅姐姐襯無客﹐拉低口罩同同事傾偈﹐都知d姐姐無乜衛生意識﹐不過今日貪方便﹐又走咗去幫襯佢買煎釀三寶。我買完嘢仲企喺度整理近d找贖之際﹐個姐姐用個類似飯殼嘅嘢去攪蒸籠裡面d燒賣﹐因動作太大﹐有兩粒燒賣飛咗出嚟﹐一粒喺枱面﹐一粒落咗碗豉油度。飛咗落豉油嗰粒自然唔要得﹐而枱面嗰粒﹐姐姐用佢啱啱摸完錢、而且有灰甲嘅手﹐徒手拈起佢再fing返入蒸籠﹐若無其事咁用布蓋返住。我望實佢都姑且係咁做﹐如果無客見到﹐相信佢哋處理食物嘅手法更不堪設想。d煎釀三寶買咗返去﹐到最後都無食掉咗。希望店主可以改善一下店舖衛生同員工培訓﹐一盡作為食店嘅道德同社會責任。

2021-02-21
外賣自取