2019-11-24 95 瀏覽
一個人落左火車諗住食個lunch先返屋企!點左個海南雞飯$98,嚟到賣相係唔差,但雞肉全份都帶“鮮粉紅色”,我即刻同侍應講,佢話幫我叮一叮,我話換又好、叮又好,最後佢係換過份無咁紅既比我!但食第一啖飯既時間,d飯係爛到好似BB糊仔咁, 係唔使趙都可以即吞落肚, 我嘗試去接受食多一啖, 發覺真係接受唔到,唯有硬住頭皮,再同佢哋侍應講, 本來有個女仔 同我講左可以畀我換個炒金邊粉$118!跟住有另一個男人攞返個碟雞飯過嚟, 話換返個白飯畀我好唔好? 可能佢哋好介意我食咗佢一件雞啦, 覺得我搵佢著數, 我就馬上同佢講,我話你即刻畀張單我啦,我唔食喇我照畀錢!跟住另外一個男人呢攞單過嚟! 感覺佢好似仲唔忿氣過我, 話佢哋唔可以咁樣改單! 我話“得啦唔使多講,你貴姓?”我姓葉係經理!好唔好食呢,每個人既標準都唔同! 你的海南雞生d, 可能係想佢啲肉嫩啲, 但始終都係雞, 每個人嘅接受程度都唔同! 但係你啲飯爛到咁樣, 都可以照攞出去畀客人, 真係遠超標準! 同你哋反映,真係一個意見, 但奈何原來你啲伙記,係咁接受唔到人哋嘅意見!做飲食都要QC, 過得自己先過得客人!永無下次!
我姓葉係經理!

永無下次!