餐廳: 新匯聚餐廳小廚
資訊:

新匯聚黎過好幾次,呢度好岩同朋友一邊飲酒一飲傾計,傾耐d都唔怕。朋友未到,就先叫左家鄉煎釀尖椒同北海道花皮作為開胃菜,食住先。平時我唔食煎釀三寶既,不過呢道家鄉煎釀尖椒煎得香脆,唔會太油膩,隱約有尖椒既香味,再加少少醬油好夾,我都忍唔住食少少。本身唔知北海道花皮係咩,店員推介就試一試,佢類似平時食海蜇咁,不過表面多層皮,咬落更加爽脆,再加酸酸地既醬汁,做開胃菜一流。每次都會叫呢道蜜糖薯仔牛柳粒。之前食會覺得薯仔最好食,有脆脆既邊,有蜜糖裹住,入面亦好入味,大家都搶住食。今次覺得牛柳粒都好好食,每粒都香脆入味,軟林好𡁻,份量亦多,牛柳粒同薯仔一齊食好滿足。芝麻雞都係呢度一定要食既菜式。滿滿既芝麻覆蓋住隻雞,外表香脆香口,啖啖芝麻香,入面既雞多汁、嫩滑,內外都很出色。香煎鯧魚並唔係經常有,係由老闆推介既。佢推介既時候話鯧魚要蒸最好食,可以食到魚既鮮甜,但佢見我地有飲酒,就推薦我地揀香煎,送酒一流。香煎鯧魚煎到好香脆可口,沾少少醬就已經好好食,甚至唔食沾醬,食到佢好多汁,都已經好好味。趁熱食最好味。食到呢度本身都食得差唔多,朋友意猶未盡就叫多個椒鹽九肚魚,飽飽地所以食左好少,但味道都唔錯。呢
家鄉煎釀尖椒
北海道花皮

蜜糖薯仔牛柳粒

芝麻雞半隻

香煎鯧魚

椒鹽九肚魚

呢度每道菜式都唔錯,同可以坐好耐都唔怕,店裏面既人都好親切,係響觀塘唔錯既聚腳地方。
2021-04-01
家鄉煎釀尖椒