2022-05-21 198 瀏覽
另一半思鄉情懷非常強烈,但又冇辦法同佢返到家鄉住。最近佢工作終於捱過左最辛苦嘅階段,就揾間好野食黎好好慰勞佢!呢間餐廳係住係九龍城嘅朋友推介嘅,平時黎開九龍城都係食泰國野多,冇咩特別發掘過有咩其他好野食,既然地膽推介就借呢個機會試下啦~Menu都幾多野食,好多唔同種類嘅選擇。店員好耐心咁黎同我地介紹邊款食物係佢地嘅主打同埋近期返貨靚嘅,係佢推介嘅菜式裡面㨂左幾款黎試。另一半表示係日本都有飲過呢款沖繩出嘅啤酒。其實我本身麻麻地啤酒,不過試飲之下覺得佢冇太多苦澀味,麥香相對比較出,算係易入口嘅啤酒前菜佢推介左呢個野菜條伴鯷魚醬,行入舖個陣驟眼一望差唔多枱枱都有呢款係枱面。雖然望落去其貌不揚,但食落好有驚喜!個醬食落鹹香味超出,非常開胃,如果就咁食得話會有少少鹹,但配埋野菜條就中和左,完全係會忍唔住食完一啖又一啖,特別係如果飲酒的話用黎送酒就更加正!跟住就到呢餐嘅重點啦!店員推介我地試下呢款赤鯥魚刺身,話一共有3款食法,刺身、壽司同埋炸魚骨。一味三吃聽落幾特別,所以雖然比較貴都決定豪一次!先上枱嘅係刺身,擺盤好精緻,條魚起左出黎嘅骨同頭都放左係後面。雖然魚唔算好大條,但2-3人食每人都可以分
跟住就到呢餐嘅重點啦!店員推介我地試下呢款赤鯥魚刺身,話一共有3款食法,刺身壽司同埋炸魚骨。一味三吃聽落幾特別,所以雖然比較貴都決定豪一次!
先上枱嘅係刺身,擺盤好精緻,條魚起左出黎嘅骨同頭都放左係後面。雖然魚唔算好大條,但2-3人食每人都可以分到5-6舊。師傅切到每舊係一口size好方便食用。刺身仲有輕輕燒過,除左魚本身嘅鮮味之外多帶左D炙燒香味,非常鐘意!魚質嫩滑,第一次食呢種魚嘅我地都一食就愛上!
壽司都非常出色,同刺身一樣都係火炙過,雖然份量唔多但都夠過癮~

第三吃就係炸魚⻣,店員係我地食晒D刺身之後就攞走盤上嘅魚骨去炸。炸得非常香脆,部份軟身D 嘅骨都可以食到,簡單嘅調味再加埋檸檬汁已經好好食

南非鮑魚鐵板燒,鮑魚唔算好大隻,但非常爽口彈牙,本身配個個松葉蟹嘅汁黎配個鮑魚食,松葉蟹嘅鮮味好強,仲有蟹肉係度,證明真材實料,個汁就咁食都幾好食,但點鮑魚的話感覺上個鮮味會蓋過左本身鮑魚嘅味道,反而佢本身自己嘅調味已經足夠
最後就係店員介紹佢地主打嘅煙薰系列,我地叫左羊架,秋葵同沙白。不得不提佢嘅煙薰真係唔係得個名,每樣食材都食得出煙薰出黎嘅香味。三樣之中我最鐘意食沙白,估唔到煙薰呢個煮法非常帶得出沙白嘅鮮甜。秋葵都好適合咁樣煮法,本身味道唔強但因為煙薰味嘅加持令到佢清新得黎又有香氣。羊架有2件,每件都幾大件,食完都幾飽肚,不過個羊架反而感覺煙薰得有D強得濟,本身唔係重口味之人嘅我覺得濃味左少少