今日有其他親友喺外國返港,所以我們就約埋一齊去尖沙咀北京道一號嘅「海港薈」飲中午茶!一入到去就見到店內嘅環境裝修相當舒適寬敞,而且我們咁啱坐喺落地大玻璃窗口位置,一邊望著窗外嘅無敵維港海景,一邊享用精緻好味嘅點心,感覺真係好正呀!由於他們話有超長時間無食過港式點心,所以我們就叫咗好多唔同款式嘅點心嚟食!豉汁蒸鳳爪燜得好腍好入味,醬汁嘅味道惹味得嚟唔會過鹹!豐料珍珠鷄嘅糯米煙韌度啱啱好,唔會過度腍身,餡料亦好足料豐富!鮮蝦菜苗餃嘅餃皮相當煙韌薄身,可以好清晰咁睇到入面青嫩嘅菜苗餡料!蟹粉小籠包嘅肉質好鮮嫩多汁,肉汁嘅味道亦相當鮮甜!西班牙黑毛豬叉燒「例」嘅肉質非常鬆化軟滑,肥瘦度適中,而且畀香甜嘅蜜汁包著,最好仲要係我們最鍾意嘅厚切,所以口感特別好!脆米海鮮泡飯嘅海鮮湯味道好鮮甜香濃,加埋啲脆卜卜嘅脆米一齊食,口感真係相當豐富!黑松露煙燻蛋煮嘅時間啱啱好,做到有流心嘅效果,質感亦非常軟滑,而且有黑松露舖面,雖然黑松露嘅味道好香濃,但都掩蓋唔到濃郁嘅煙燻香味,至於擺設賣相亦相當精緻吸引!
一入到去就見到店內嘅環境裝修相當舒適寬敞,
一邊享用精緻好味嘅點心,感覺真係好正呀!
豉汁蒸鳳爪燜得好腍好入味,醬汁嘅味道惹味得嚟唔會過鹹!
蟹粉小籠包嘅肉質好鮮嫩多汁,肉汁嘅味道亦相當鮮甜!
西班牙黑毛豬叉燒「例」嘅肉質非常鬆化軟滑,
肥瘦度適中,而且畀香甜嘅蜜汁包著,
最好仲要係我們最鍾意嘅厚切,所以口感特別好!
脆米海鮮泡飯嘅海鮮湯味道好鮮甜香濃,
加埋啲脆卜卜嘅脆米一齊食,口感真係相當豐富!
黑松露煙燻蛋煮嘅時間啱啱好,做到有流心嘅效果,
質感亦非常軟滑,而且有黑松露舖面,雖然黑松露嘅味道好香濃,
但都掩蓋唔到濃郁嘅煙燻香味,至於擺設賣相亦相當精緻吸引!
豉汁蒸鳳爪
鮮蝦菜苗餃
蟹粉小籠包
黑松露煙燻蛋
豐料珍珠鷄
西班牙黑毛豬叉燒「例」
2018-12-22
豉汁蒸鳳爪
鮮蝦菜苗餃
蟹粉小籠包
黑松露煙燻蛋
豐料珍珠鷄
西班牙黑毛豬叉燒「例」