2020-10-01
㨂西餐向來唔係我強項,因為我會想自己煮多過出去俾人呃。不過我今日同啲同事去慶祝,我就揀咗呢間喺旺角嘅西餐,最主要原因係因為佢哋有熟成牛扒選擇。叫咗兩個頭盤,食物質素不錯,分量方面可以多一點。熟成牛扒方面,肉味的確比一般處理方式濃郁,個人覺得價錢尚可接受,始終熟成牛扒需要時間和心機去處理食材。至於牛扒的質量和價錢是否合理,大家應根據自己要求自行判斷。飲品方面,我們㨂了一支moscato ,還各自叫了一些啤酒和cocktail。個人覺得餐廳的弱點在雞尾酒和啤酒,侍應未能清楚提供手工啤酒的特點,而雞尾酒的調配方面, Long Island ice tea 的酸度不足, 令tequila的味道相對較突出,不是太平衡。而Mojito都的敗北在於把薄荷葉攪碎了,而且甜度過高,未能達至合適的甜酸度。服務方面,侍應非常貼心,亦會適當地跟食客聊天。個人覺得,跟客人聊天之餘,如果在點餐時可以提供食物和飲品的資料和介紹及推介,會更加理想。例如,熟成牛扒跟一般牛扒處理方式及味道的分別,幾種手工啤酒的特質等等。
叫咗兩個頭盤,食物質素不錯,分量方面可以多一點。