今次同朋友揀左呢間日式料理-鮨一日本料理。位於尖沙咀厚福街,地理位置非常好,方便相約朋友食飯呀😌入到去好有日式居酒屋🏮既感覺,店員都好欣勤招待,我哋被安排坐吧枱,可以近距離欣賞師傅既製作過程,感覺都幾新鮮。🔹鮟鱇魚肝$138鮟鱇魚肝用左醬油去煮製,鹹味會相對重少少🤏但食落超級軟滑,慢慢溶化係口中,又吾會有腥味。🔹秋刀魚刺身$168熟既秋刀魚就食得多,刺身秋刀魚你又食過未?第一次試既我真係非常驚喜🙊秋刀魚點埋個蔥豉油食,完全提升左個鮮味,令到佢本身既腥味都吾會咁重。🔹日本真蠔(2隻)$156有手掌✋🏻咁大隻,望上去超肥美、又夠光澤新鮮,上面仲加左柚子啫喱同蔥花做點綴。入到口海水味十足,好滑身又夠飽滿,真係超鮮甜美味,值得推介👍🏻🔹海葡萄蕃茄沙律🥗 $128睇睇個menu 發現呢到竟然有海葡萄既沙律,真係急不及待要點黎試試佢。海葡萄係日本沖繩既特產,營養價值極高。佢略帶淡淡既鹹味,清新爽口,食起來好清脆,好似魚卵般咁,再配埋新鮮蕃茄同沙律菜🥗,成個組合真係好清新。🔹鮨一手卷 $98佢個手卷都幾特別,係長型同用木架盛上,鮨一手卷係呢到既皇牌,有海膽、吞拿魚蓉、三文魚籽,上面再加左少少金箔,

🔹鮟鱇魚肝$138

🔹秋刀魚刺身$168

🔹日本真蠔(2隻)$156

🔹海葡萄蕃茄沙律🥗 $128

🔹鮨一手卷 $98
佢個手卷都幾特別,係長型同用木架盛上,鮨一手卷係呢到既皇牌,有海膽、吞拿魚蓉、三文魚籽,上面再加左少少金箔, 超足料既手卷,食落有好豐富層次既口感,真係超美味😋

🔹鮮帶子海膽手卷 $98
鮮帶子切粒,配埋足料海膽同金箔,賣相好吸睛之餘,味道亦高水準,超級推薦👍🏻

🔹辣味噌煮和牛腹 $98
牛腹肉超腍身,肥瘦適中,味噌味好濃郁,味道入哂落啲牛同蘿白到,再有少少🤏辣味,好惹味😋

🔹什錦天婦羅🍤 $92
天婦羅有海蝦、茄子🍆、南瓜、青椒🫑。炸粉又薄又香脆,好鐘意個海蝦,既爽口又有蝦既鮮味,正!

鮨一日本料理
📍地址:尖沙咀厚福街12號藍馬商業大廈20樓