2021-02-22 525 瀏覽
今日約咗朋友兩個人想慢慢吹吓水,就揀咗間樓上嘅私房火鍋店,唔駛好似限時食飯又唔會好似酒樓果啲咁嘈👍🏻餐牌一眼睇哂,嗌完野食就上咗個醬料盤,除咗普通嘅蔥蒜辣椒之外,仲有秘製嘅豉油,同埋店員推介嘅蝦皇醬🦐 店員介紹蝦皇醬係由蝦蝦膏、蝦籽、蝦乾等多種材料調配,叫我哋千祈唔好撈埋其他醬一齊食,一定要試吓佢個味😆 蝦皇醬食落有啲似XO醬,辣辣地之餘好香蝦乾嘅味,打邊爐配啲淡味嘅食材一齊食超好食!湯底方面揀咗沙嗲湯,店員話沙嗲醬係佢地自己手炒,仲加入咗牛油,令湯底更香😋 果然一飲落,就已經飲得出同出面嘅沙嗲湯好!唔!同!沙嗲湯飲落口有沙嗲味之餘仲甜甜地,仲食得出有花生味,絕對唔係求其用沙嗲醬開水果種,估唔到湯底都好有驚喜!順帶一提,呢度加湯唔係加水,而係真係加返沙嗲湯🙀 我地食左兩個幾鐘食到最後都一樣咁濃味😋呢份手切牛係騸牯牛,係日本和牛同中國牛嘅混種,店員話淥5-7秒就食得,牛肉牛味唔算好重,但入口又滑又軟身,加埋甜甜地嘅秘製豉油真係好夾,好食到有啲唔夠喉😝手打蝦丸係由點心師傅逐粒手打,細心睇會見到有啲大粒啲嘅蝦肉同打到起膠嘅蝦膠混埋一齊,蝦丸大大粒,食落口好爽口彈牙,蝦味亦好足,係我食過最好食

手打蝦丸係由點心師傅逐粒手打,細心睇會見到有啲大粒啲嘅蝦肉同打到起膠嘅蝦膠混埋一齊,蝦丸大大粒,食落口好爽口彈牙,蝦味亦好足,係我食過最好食嘅手打丸!

墨魚滑同蝦丸一樣好爽好彈牙,睇嚟師傅喺整滑方面好有經驗🤩

即炸響鈴上枱是熱辣辣,店員話呢度嘅響鈴係點甜酸醬食,一試就返唔到轉頭😝 響鈴脆卜卜,雖然係油炸但一啲油益味都冇,點埋甜酸醬就好似酒樓嘅炸雲吞咁,呢個食法只有即炸響鈴先食得到!

總括而言,呢間邊爐真係好高質,所有食物都有用心設計過,每樣食物都有佢嘅特色;除此之外店員非常主動熱情,每個食材上枱嘅時候都會詳細介紹,會不時望向食客主動睇吓有咩需要,真係好加分👍🏻👍🏻 以後有機會一定會再嚟!
  • 自家製蝦丸
  • 墨魚滑