2018-11-29 336 瀏覽
天氣轉涼又落雨,最好就係去打邊爐暖下肚。今日難得去荃灣,朋友帶我嚟稻八食火鍋放題。入口等位區好有日本feel餐廳內格局寬敞,枱與枱之間唔會挨得好近,放題嚟講算幾好坐套餐有幾個價位可選擇,我同朋友揀咗 $368/位的,可以任點日本國產黑毛和牛,刺身同海鮮基本湯底有8款,我地揀咗北海道3.7牛乳牛骨湯。隨湯即刻送上第一輪肉,有黑毛和牛盛合,手切牛,牛柳粒,羊肉片,豬肉片同雞肉。和牛盛合3個部位之中,個人最中意肉眼上蓋,牛味濃郁加上甘香油脂,正!手切牛肉厚身但唔韌,牛筋位爽口套餐包一客金箔和牛刺身同火炙和牛壽司。刺身鮮甜,但我更中意個壽司,師傅即席火炙,可以自己決定幾熟。我揀咗3成熟,肉質幼嫩,油脂經過火炙甘香惹味。雖然主角係和牛,但我地都ko咗一大盤刺身。刺身種類豐富,幾種貝類都好鮮甜。呢度仲有特色嘢玩,可以自己整天婦羅。上漿及沾粉後放落油鍋,約2分鐘後食得!牆上有清楚教學,手殘如我都炸得出金黃色天婦羅,味道係意料之上。自助區有多款火鍋料同蔬菜好豐盛飲品,甜品種類幾多。試咗期間限定的香茅茶,飲落好舒服。另外仲每人送多一客雪糕食完可以喺繪馬上寫低願望,掛喺入口位置留念,好有心思。120分鐘有

入口等位區好有日本feel

餐廳內格局寬敞,枱與枱之間唔會挨得好近,放題嚟講算幾好坐

手切牛肉厚身但唔韌,牛筋位爽口

套餐包一客金箔和牛刺身同火炙和牛壽司

雖然主角係和牛,但我地都ko咗一大盤刺身刺身種類豐富,幾種貝類都好鮮甜。

自助區有多款火鍋料同蔬菜

好豐盛

飲品,甜品種類幾多。試咗期間限定的香茅茶,飲落好舒服。

另外仲每人送多一客雪糕
食完可以喺繪馬上寫低願望,掛喺入口位置留念,好有心思。
120分鐘有得食有得玩,埋單每人$405 (連加一)。推薦平日去食,上菜速度快,整天婦羅亦唔需要排隊,可以慢慢嘆。