2020-07-20 76 瀏覽
🎐阿豬媽大大大大大大壽🎊,無可能唔大肆慶祝一下既。有心❤️的熊妹一早已經訂了高居臨下ICC第一百層💯由鼎鼎大名五星級酒店🏨《Ritz Carton》主理的《Cafe 100》著名靚景的高級下午茶,俾阿豬媽一嚐high tea的滋味。📌今次熊妹經Ritz Carton官方網站訂購了下午茶及觀景臺Sky100的套票,包一份二人用下午茶同兩張進入ICC觀景臺Sky100的門票,總共$609,已包加一,比起分開買係抵啲的,因為如果要上到第一百層💯的《Cafe 100》就一定要先購買門票進入。📌先乘撘以極速60秒的客𨋢到達第一百層,果然好快,感覺似坐子彈火車🚄咁會有一下耳鳴👂🏻的感覺。上到觀景臺Sky100,《Cafe 100》就係呢層觀景臺的某一邊走廊,有好多bar枱對窗位🖼,就係俾食客對住個景享用美食,所以成間餐廳係偏向窗邊,中間有走廊位俾其他觀光客經過,成個環境比較開放,不像一間餐廳,似係走廊餐廳。📌Cafe 100 Afternoon Tea Set有四款咸點,四款甜點,包兩杯飲品,咖啡或茶,星期一至日中午‪十二時至下午‬五時供應,價錢為$408兩位,收加一服務費,加埋觀景臺Sky100門

📌Cafe 100 Afternoon Tea Set有四款咸點,四款甜點,包兩杯飲品,咖啡或茶,星期一至日中午‪十二時至下午‬五時供應,價錢為$408兩位,收加一服務費,加埋觀景臺Sky100門票$188一位,要歎呢個下午茶都絕對不便宜。

📌飲品可選咖啡或TWG茶類,其他飲品要加錢。原來除左Afternoon Tea Set,仲有其他食物供應,例如:日式飯🍱、意大利麵🍝、窩夫🥞、熱狗🌭、雪糕🍦等等,價錢都唔算貴,大概$90-$105,好似幾抵食。

Cafe 100 Afternoon Tea Set
📌這個高空下的下午茶終於面世喇!

📌有別於傳統英式下午茶三層架,《Cafe 100》用上的係金屬外框的四層方型架,外型好似模仿這座ICC摩天大廈🏢的縮細版,非常切合環境主題。

頂層
頂層- 脆脆朱古力布朗尼
其實熊妹本身就唔係幾好朱古力,因為怕太甜,一般布朗尼係用上黑朱古力🍫做材料,所以都可以一試。

第一啖試左,真係幾甜,仲要布朗尼的質感本身密度好高,變成係好甜的朱古力個種,中間夾雜啲卜卜米脆脆,朱古力愛好者一定好滿意。

中高層
中高層(左)- 香草杏莓港式奶茶慕絲(含酒精)
呢個奶茶慕絲杯都幾奶茶味,但同底部杏莓的酸有啲唔係幾夾,有點畫蛇添足,如果就咁香濃奶茶慕絲會已經好味。

中高層(右)- 紅桑子綠茶朱古力杯
作為綠茶控的熊妹當然嚐過唔少綠茶甜品,呢款綠茶慕絲做得都幾出色。綠茶味好出,食後仲會帶點回甘味,再配合面頭的酸酸紅桑子🍓,係非常之夾的,而且以黑朱古力杯作襯托,綠茶配朱古力不嬲都夾,真係無得彈。

中低層
中低層(左)- 煙三文魚瑞士卷配檸檬醬
望落好似甜點的瑞士卷原來係咸點!瑞士卷係麵包唔係蛋糕,搽上微酸的檸檬醬,再夾雜煙三文魚,中和左煙薫的咸味,面頭仲有幾粒三文魚䰵,卜一聲爆開了, 咸咸的,幾好味。

中低層(中)- 經典奧巴茲達芝士勞根麵包
一大舊obatzda cheese 🧀係塊laugen包上,芝士味超濃郁,連埋無味的laugen 包食,好典型的西式食法。

中低層(右)- 粟米忌廉香辣雞肉迷你軟包
呢個黑色軟包相信係竹炭做成的,好可惜有點失望,軟包沒有翻熱,吃上口是凍的,失去了麵包的軟熟香味。包饀係香辣雞肉粟米,味道正常,唔覺得辣。

低層
低層(左)- 英式鬆餅配果醬及奶油忌廉
熊妹最愛的下午茶甜點-英式鬆餅,一貫地熊妹愛塗上奶油忌廉,慢慢滲出淡淡奶油香,鬆餅烘熱過, 牛油味重,質感鬆化,味道🈴格。

低層(右)- 烤蘑菇芝士酥皮盒
細細的一件酥皮盒子,饀料係蘑菇芝士, 味道正常。

📌可以係香港坐落393米高空眺望香港密密麻麻的火柴盒子,實在歎為觀止。👀
2020-07-10
中高層