2019-09-08 125 瀏覽
今晚同朋友去食雞煲,揀咗吞Pot,又可以食雞煲又可以打邊爐好簡單純樸嘅門面,有個重點係去到門口先知就係火鍋配料半價。去之前其實已經同朋友起openrice睇咗要食咩,費事去到先慢慢揀。我地就揀咗香辣雞煲,因為大家都唔係幾食得辣,佢可以走辣,好貼心。同埋要咗幾樣火鍋料,四寶丸同稻庭烏冬。等嘅期間周圍望,因為我地坐近窗同埋早黎,今日天氣好好。可以睇到個天有3種色,同埋好靚嘅日落。重有一堆雞仔同我地一齊睇,好cute cute。因為早黎,包場咁滯,地方高所以好靚,佢啲枱櫈唔會密麻麻,令人坐得舒服。九宮格嘅醬料,中意混醬嘅朋友就啱哂。等咗一陣,有得食,佢係整熟咗先拎過黎,所以可以即食,唔使再搞多一輪。我都唔客氣開餐喇。我地叫咗一隻,都幾多。雞好新鮮而且冇用粉醃過都好滑。個汁雖然濃但都唔會好咸,好香好好味。起食嘅期間佢上埋啲配料,不過我地都冇咁快食得完個雞煲,都幾多下。拆完個雞煲,落埋啲丸,四寶丸有牛、雙色墨丸,蝦丸。全部都係手打丸,好爽好彈而且好新鮮,全部都好好食。兩色墨丸都有墨魚肉。烏冬又好滑好彈牙,搞兩搞散開再滾兩滾食得,蝦丸同牛丸都好好食,四款丸不相伯仲我見隔離枱叫大檸樂真係好大杯,但係
今晚同朋友去食雞煲,揀咗吞Pot,又可以食雞煲又可以打邊爐
好簡單純樸嘅門面,有個重點係去到門口先知就係火鍋配料半價。
同埋要咗幾樣火鍋料,四寶丸同稻庭烏冬。
重有一堆雞仔同我地一齊睇,好cute cute。
九宮格嘅醬料,中意混醬嘅朋友就啱哂。
我都唔客氣開餐喇。我地叫咗一隻,都幾多。
香辣雞煲
稻庭烏冬
四寶丸
拆完個雞煲,落埋啲丸,四寶丸有牛、雙色墨丸,蝦丸。
全部都係手打丸,好爽好彈而且好新鮮,全部都好好食。

兩色墨丸都有墨魚肉。
烏冬又好滑好彈牙,搞兩搞散開再滾兩滾食得,
蝦丸同牛丸都好好食,四款丸不相伯仲
我見隔離枱叫大檸樂真係好大杯,但係我已經叫咗可樂,可惜,可惜。

食完啱啱好7點半埋單,火鍋料有半價。
如果純粹係打邊爐更抵食,因為半價,而且食物質素係超值,冇味精,食完唔會灌水,如果人多會更perfect。
下次拉大隊早啲黎打邊爐先。
2019-09-08
香辣雞煲