2025-07-10 45 瀏覽
朋友從外國返黎探親友,點都要約食飯見見面。同佢行完啟德,返九龍城搵野食,呢間係佢當晚之選,話好掛住本地菜。走街坊格局路線,樓上仲有用餐區,幸好樓下仲有張細枱。兩方牆貼上各類菜式名,選擇超多。坐我地後面張6人枱,一坐底即落6盅花膠魚翅燉鷄湯 ($58),我地當然都叫返盅。超級夠熱又足料,飲到鷄湯味道又唔肥,呢口價絶對值。飲完湯就上今餐亮點,呢度嘅招牌菜之一: 芝士龍蝦伊麵 ($490)。份量足夠2-3人食,用三種芝士整成嘅醬汁,已經流緊口水。選用澳龍,肉質超彈牙,加埋芝士醬汁,個殼都忍唔住啜埋。唔好唔得個伊麵底,估計有成個麵咁多,麵條完全掛上惹味芝士醬汁,單食都已經好好味。夏天通常食通菜,離不開以蝦醬/腐乳炒。呢碟係腐乳炒通菜 ($88),加少少椒絲,正常水準,唔算太油。見餐牌呢客黑椒牛仔骨煲 ($168)係有個豎起拇指嘅圖案,同埋都岩食就叫咗。上枱時侍應提醒小心煲熱,熱力再令黑椒更加散發佢嘅香味。加埋洋蔥及青紅椒粒就梗加香,牛仔骨肉質幾嫩口,容易食,送飯一流。呢客三層脆豆腐 ($98)係侍應介紹食嘅,以菜心伴碟,再淋上醬汁係豆腐上。特別之處件豆腐係自家製,以蛋加埋豆漿再加入臭草/油麥菜

走街坊格局路線,樓上仲有用餐區,幸好樓下仲有張細枱。

兩方牆貼上各類菜式名,選擇超多。

選用澳龍,肉質超彈牙,加埋芝士醬汁,個殼都忍唔住啜埋。

特別之處件豆腐係自家製,以蛋加埋豆漿再加入臭草/油麥菜整成,以先蒸後炸煮法。內裏口感係似食緊蒸蛋,幾特別。

友人對於今餐表示相當滿意自己嘅選擇。全店只收現金,免收加一,仲要開到凌晨一點,佢搵緊有無機會臨走前再食多一次,哈哈…………