2017-10-31 551 瀏覽
為食組組員向我報料話呢幢大廈有唔少餐廳, 呢間係其中一間食多國菜打開升降機門就望到餐廳內裏環境, 燈光昏暗, 裝修格局走型格路線, 係到用餐應該都唔錯侍應送上餐牌, 一張過唔駛揭下揭下, 食物種類包括餐湯, 小食, 沙律, 意粉, 肉類及甜品想同友人傾下計先開餐, 叫D小食就最岩數, 唔知由幾時開始, 單骨鷄翼係外面食店就踪影處處, 呢度既係以香草孜然作調味料而煮成既香草孜然單骨鷄翼 ($48), 上枱時已聞到香味, 熱辣辣入口, 食到孜然粉既獨有香味, 皮香肉嫩, 單骨令調味料更易入味, 食時又方便易食, 唔錯~食開香炸野, 一款又點夠數, 叫埋呢客脆香尤魚配蒜香蛋黃醬 ($68), 香噴噴上枱, 雪白尤魚披上一身金黃外衣, 尤魚質感較稔身, 唔太彈牙, 蒜香味唔太濃, 配上蛋黃醬增加層次及味道!食完一輪香口野, 又想食下D清新多汁"降熱氣", 呢客芒果甜蝦沙律 ($88)應該幫到手, 賣相吸引,紅橙黃綠顏色繽紛: 黃色代表 - 芒果味道酸甜; 紅色代表 - 鮮甜肥美甜蝦; 綠色代表 - 清爽沙律菜; 橙色代表 - 脆卜卜三文魚籽, 幾位代表都各有特色, 聚埋一齊又好夾喎!主菜類別有

香草孜然單骨鷄翼

脆香尤魚配蒜香蛋黃醬

芒果甜蝦沙律

主菜類別有肉類, 但唔想咁heavy, 點左呢客卡邦尼意粉 ($128), 份量足夠2-3人分享, 意粉口感偏硬但岩我口味, 每條意粉都有醬汁包住, 加埋煙肉片及芝士碎增加香味!
卡邦尼意粉

友人係漢堡控, 有得比佢點佢會不作他想試盡唔同食店出品既漢堡, 呢客名為鎮店漢堡 ($168), 就係"鎮店"呢兩個字觸動左佢既神經!  上枱時被佢既陣容有少少嚇親, 成隻手掌咁高既漢堡, 上面仲要串有炸洋䓤圈, 先食炸洋䓤圈, 然後到主角!  主角都幾有內涵, 上層有煙肉, 芝士, 中間有厚身漢堡(食落唔乾身同散), 下層有爆汁蕃茄同爽口生菜, 真係無辦法一口由頂咬到底, 即使唔可以一啖食晒所有料, 但都仍然覺得好滋味, 果然無負"鎮店"之名!
鎮店漢堡

食到咁飽, 見呢度既Drink List  選擇都唔少, 沙冰, 咖啡, 茶類, 特飲, 酒精類飲品都有, 梗要叫番返杯!
叫左呢杯Apple Pear Tea Soda ($45), 有蘋果同梨既酸甜味, 加左少少梳打水混埋一起, 味道可口, 仲有蘋果粒咬下!
Apple Pear Tea Soda

呢杯拉花咁靚既Cappuccino ($36), 飲落香滑, 份量都頗大杯, 不過係咁舒適既環境中可以慢慢享受

Cappuccino

香草孜然單骨鷄翼