2020-07-04 2727 瀏覽
難得週末天氣好☀️,與家人出外走走,黎到布袋澳食海鮮,喺新都城樓下有小巴,不過30分鐘一班,真係等到傻🤓為左食......要俾d耐性😜海膽炒飯$250依個炒飯唔係成日有得食,而且係季節性,今次好好彩,最後一份有口福了🤤海膽份量足,炒飯底讚,金黃色,一d都唔多油,而且d飯粒好乾身一粒粒的,海膽加埋炒蛋同蔥花,好好味呀😋😋炒蟶子仔(例牌)$160老闆話蟶子皇無貨,今次轉食蟶子仔,鼓椒炒。例牌份量勁大碟,雖然係蟶子仔,但肥大脹卜卜,又無沙👍椒鹽賴尿蝦 $5xx點了3隻,一開二,椒鹽烹調真係無得輸,惹味又鮮味,正斗!蒜蓉粉絲蒸扇貝、貴妃蚌雖說兩款都係蒜蓉蒸,小妹一家都比較鍾意原汁原味,新鮮鮮甜。是次貴妃蚌較為肥大厚肉,海鮮既甜味加埋蒜蓉出既油,跟粉絲伴著起,真係會飽😂烚花螺叫了例牌,又係大大碟,花螺好新鮮,混合甜醬辣醬一齊食,特別好食鹽水雞半隻海鮮以外,試下小菜,雞唔算大隻,不過鹽水煮得好入味,雞肉又嫩滑,就咁食會覺得有d咸添今餐6個人,消費共$20xx,完全對辦👍
海膽炒飯$250

炒蟶子仔(例牌)$160

椒鹽賴尿蝦 $5xx
點了3隻,一開二,椒鹽烹調真係無得輸,惹味又鮮味,正斗!

蒜蓉粉絲蒸扇貝、貴妃蚌

烚花螺

鹽水雞半隻