2021-06-16 713 瀏覽
今日朋友帶我往荃灣西鮨一日本料理慶祝小弟生日, 我們點了火炙魚生飯定食, 甲羅燒、牛肉稻庭湯烏冬、吉列炸蝦卷、炸雞軟骨、軟殼蟹手卷、燒芝士年糕和八爪魚燒餅。火炙魚生飯定食配味噌湯, 沙律和前菜螺肉, 味噌湯夠熱, 味道適中, 沙律菜食落新鮮, 車厘茄食落開胃、螺肉食落爽口, 火炙魚生飯賣相吸引足料, 有三文魚, 白身魚、帶子、蝶魚邊和海膽, 三文魚和白身魚食落肉質鮮甜帶點焦香, 帶子和蝶魚邊食落彈牙, 海膽味道香濃, 配上爽口青瓜和軟綿白飯, 口感豐富;甲羅燒生雞蛋混著蟹膏,配上香口的多士,同時帶出蟹膏的鮮和多士的脆;吉列炸蝦卷用紫菜及香飯包著炸蝦,減少了炸蝦的油膩感, 蝦食落爽口彈牙, 增添了多層的口感;炸雞軟骨炸得金黃, 食落香脆彈牙, 佐酒一流;軟殼蟹手卷紫菜香脆, 軟殼蟹炸得金黃, 食落惹味;燒芝士年糕芝士香濃,食落口感有層次而不油膩, 最後八爪魚燒餅一口咬下的燒餅裡,除了混雜著木魚和紫菜的味道外,還食到粒粒的八爪魚粒,加上翠綠的賣相, 惹味的燒汁,為視覺和味覺帶來雙重的享受。餐廳座位闊落, 交通方便,環境整潔,職員態度友善, 食物質素高, 份量十足, 適合朋友慶祝聚會, 我和朋友食了一頓高質慶生日本菜。
吉列炸蝦卷
八爪魚燒餅