2018-03-07 265 瀏覽
雖然食過好多唔同種類嘅火鍋,但如果有朋友提議想唔限時,總會第一時間諗起小肥牛,而港九幾間分店中,尖咀呢間我都食過幾次!今次用餐係平日星期一,人客真係好少,成場得十枱客左右,少人勝在可以靜靜咁邊食邊傾計!混醬當然唔少得,生熟蒜頭、XO醬、沙爹醬點少得,蔴醬點肥牛係必然之選我哋叫咗個鴛鴦湯底,蕃茄薯仔牛腩併藥膳湯鍋,仲以為蕃茄湯係好濃橙色蕃茄湯,估唔到係切件蕃茄湯,有少少失望,不過湯入面嘅牛腩又幾好味!今次手切本地肥牛同安格斯牛頸脊都要咗例牌,幾個人食啱啱好!手切肥牛比較有咬口,好有牛味!而安格斯牛頸脊脂肪分佈均勻,好滑!兩種牛各有各好!另外兩款必食當然係炸響鈴同炸魚皮,同樣一浸入湯就要攞起食喇!白鱔片得幾塊唔多夠食蝦滑同其他地方好唔同,會有原隻蝦肉响蝦滑入面,仲好爽口㖭,正!魚唇口感有啲似花膠,相信骨膠原成份都會唔少!臨尾再要多個三寶丸,全部係手打,真係特別好味!食下傾下咁就坐咗兩、三個鐘!

䓤、生蒜、紅椒、XO醬、沙爹醬、熟蒜、醋、蔴醬、醬油

,不過湯入面嘅牛腩又幾好味!

蕃茄薯仔牛腩鍋/藥膳湯鍋

極品手切本地肥牛

而安格斯牛頸脊脂肪分佈均勻,好滑!兩種牛各有各好!
極級安格斯牛頸脊

金風響鈴
自制炸魚皮

白鱔片得幾塊唔多夠食
白鱔片

手打鮮蝦滑

魚唇口感有啲似花膠,相信骨膠原成份都會唔少!
鯊魚唇

2018-03-05